Τελευταία Νέα
Διεθνή

AP: Η εκλογή του Centeno στο τιμόνι του Eurogroup και η ελληνική κρίση

AP: Η εκλογή του Centeno στο τιμόνι του Eurogroup και η ελληνική κρίση
Η θητεία του Mario Centeno στο Eurogroup αρχίσει σε μια ευνοϊκή χρονική στιγμή
Με μήνυμα κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν σημαδέψει τα χρόνια της κρίσης ισοδυναμεί η ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, Mario Centeno, όπως σχολιάζει το Associated Press.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο Centeno θα αναλάβει το τιμόνι του Eurogroup την κατάλληλη στιγμή.
Ενώ η 5ετία του Jeroen Dijsselbloem χαρακτηρίστηκε από κρίσεις και κατά κύριο λόγο την ελληνική κρίση, η θητεία του Centeno αρχίζει σε σχετικά ευνοϊκές συνθήκες.
«Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν περιοριστεί με τη χώρα να είναι έτοιμη να βγει από την εποχή των μνημονίων το επόμενο καλοκαίρι» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Η νίκη του Centeno μπορεί να συμβολίσει μια νέα εποχή για την ευρωζώνη, πόσο μάλλον επειδή προέρχεται από τη λιτότερο πλούσια νότια Ευρώπη.
Ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ακόμα επιμένουν ότι οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους, υπάρχει μια μεγαλύτερη αναγνώριση ότι η λιτότητα των τελευταία πέντε ετών έχει επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες, κυρίως σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Παράλληλα με την επίβλεψη του τέλους της εποχής των μνημονίων στην Ελλάδα, η ατζέντα του Centeno περιλαμβάνει την και τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.
Άλλωστε η κρίση χρέους των τελευταίων ετών αποκάλυψε σαφώς τα προβλήματα και τις ελλείψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης