Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ένα «μικρό θαύμα» η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών τόσο σύντομα

Handelsblatt: Ένα «μικρό θαύμα» η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών τόσο σύντομα
To δημοσίευμα ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Ως ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των διεθνών πιστωτών.
Πάντως το δημοσίευμα εκφράζει επιφυλάξεις για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας κάνει λόγο για έναν απελευθερωμένο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το βράδυ του Σαββάτου (2/12) μετά τη συμφωνία  ενώ τα «καλά νέα» χαιρέτισαν οι Βρυξέλλες με πρώτο τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Valdis Dobrovskis.
Μετά από πέντε ημέρες εντατικών συζητήσεων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και διεθνών πιστωτών επιτεύχθηκε η τεχνική συμφωνία «Staff Level Agreement» η οποία επιβεβαιώνει πως η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και των επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας.
Χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ως ένα «μικρό θαύμα», αφού η δεύτερη είχε διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.
Η Αθήνα  όμως έχει υποσχεθεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε αντιταχθεί.     
Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της κρατικής ΔΕΗ, παρά την αντίδραση του συνδικάτου της εταιρείας.  
Επίσης έχει δεχθεί την αλλαγή στο καθεστώς των απεργιών με την πρόβλεψη της απαίτησης τουλάχιστον του 51% όλων των μελών ενός συνδικάτου για μία κινητοποίηση.
Επιπλέον, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και την πλήρωση των θέσεων με διαγωνισμούς και όχι κάλυψή τους από μέλη του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.
Ο δανειστές ζητούν περισσότερη εμπειρία και λιγότερο πολιτικό νεποτισμό στα υπουργεία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης