Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Μάχη μέχρις εσχάτων για την προεδρία του AfD – Στο Ανόβερο το κρίσιμο συνέδριο

Deutsche Welle: Μάχη μέχρις εσχάτων για την προεδρία του AfD – Στο Ανόβερο το κρίσιμο συνέδριο
Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η διαδοχή της πάλαι ποτέ πανίσχυρης προέδρου Frauke Petry
Νέα ηγεσία εκλέγει το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο διήμερό συνέδριό του στο Ανόβερο, που ξεκινά σήμερα.
Το κομματικό συνέδριο του AfD, μετά την θριαμβευτική του είσοδο στη γερμανική βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με ποσοστό 12,6%, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ξεκινά σήμερα στο Ανόβερο και αναμένεται να μονοπωληθεί, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα, από υψηλούς τόνους και έντονες αντιπαραθέσεις.
Ήδη το καλοκαίρι ο επί σειρά ετών συμπρόεδρος του κόμματος Γεργκ Μόιτεν (Jörg Meuthen) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία.
Αν και όλα έδειχναν για αρκετό χρονικό διάστημα ότι η εκλογή του γερμανού οικονομολόγου θα ήταν περίπατος, πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του AfD Βερολίνου Georg Pazderski, ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητά του.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο πρώην συνταγματάρχης επεδίωκε αρχικά μια εκλογή ως συμπρόεδρος, μιας και το καταστατικό του κόμματος προβλέπει δύο ή τρεις συμπροέδρους.
Όμως την περασμένη Τρίτη υπήρξαν εσωκομματικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητά του, μιας και όπως λέγεται, τάσσεται περισσότερο υπέρ της «λογικής και όχι της ιδεολογίας», αλλά και επειδή επιδιώκει τη διαγραφή από το AfD του ιδρυτή της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος Bjoern Hoecke.
Υποψηφιότητα του πανίσχυρου Alexander Gauland;
Ποιος όμως θα μπορούσε να θέσει προσκόμματα σε μια εκλογή του Pazderski; Ενδεχομένως μόνο ο πανίσχυρος συνεπικεφαλής της Κ.Ο. Alexander Gauland.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην τοπικός υφυπουργός των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος δεν φαίνεται να είχε φιλοδοξίες για την αρχηγία του κόμματος, αφήνει εδώ και μερικές μέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στο συνέδριο.
 Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η εκλογή νέου προέδρου ή προέδρων δεν θα είναι εύκολη ούτε ότι θα κυλήσει ήρεμα, από τη στιγμή που η επίσης ισχυρή συνεπικεφαλής της Κ.Ο. , Alice Weidel, έχει εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας Pazderski.
Σχετικά με το τι όμως πρεσβεύει σήμερα ο Jörg Meuthen ο οποίος εξελέγη συμπρόεδρος της Frauke Petry , που αποχώρησε από το κόμμα μετά τις εκλογές ως εκπρόσωπος μιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, η Deutsche Welle αναφέρει ότι ο οικονομολόγος βλέπει τον εαυτό του ως «συνιστώσα όλων τα κομματικών τάσεων».
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι από το κόμμα του που δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή, όπως για παράδειγμα οι μετριοπαθείς του AfD τον κατηγορούν ότι για το μικροπολιτικό του συμφέρον φλέρταρε με την ακραία πτέρυγα του Bjoern Hoecke.
Πέρα από τις εσωκομματικές έριδες και τις συγκρούσεις για την αρχηγία του AfD που αναμένονται στο συνέδριο, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και ο οικονομικός παράγοντας.
Η Deutsche Welle αναφέρει πως πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την είσοδο του λαϊκιστικού κόμματος στη γερμανική βουλή, το κόμμα θα λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 60 εκ. ευρώ και συνεπώς, οι έριδες στο συνέδριο δεν αφορούν συνεπώς μόνο τα οφίκια, αλλά και την κατανομή των χρημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης