Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» - Ποια νομίσματα επανέρχονται στο προσκήνιο

«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» - Ποια νομίσματα επανέρχονται στο προσκήνιο
«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» - Ποια νομίσματα επανέρχονται στο προσκήνιο
Όταν το δολάριο βρίσκεται σε "αγορά ταύρων" με μηδενικά επιτόκια, τα μετρητά απορρίπτονται δικαιολογημένα ως κατηγορία περιουσιακού στοιχείου.
Ωστόσο  όταν το δολάριο βρίσκεται σε "αγορά αρκούδων", τα δεδομένα αλλάζουν, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται τα αμερικανικά επιτόκια.
Υπάρχουν κάποιοι δείκτες που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της αγοράς του δολαρίου (ταύροι ή αρκούδες).
Ένας δείκτης ο "Laubauch-Williams Real Neutral Rate (LW)" χρησιμοποιείται από τη Fed και αναφέρεται συχνά ως "r-star".
O δείκτης αυτός είναι ένα μέτρο του πραγματικών (μετά από τον πληθωρισμό) ύψος των επιτοκίων που μπορεί να χειριστεί η αμερικανική οικονομία χωρίς να τονώσει ή να περιορίσει την ανάπτυξη.
Με την πάροδο του χρόνου, ο δείκτης "LW Real Neutral Rate" είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για ένα επενδυτή προκειμένου να καταλάβει τις κινήσεις του δολαρίου.
Σε κάθε "αγορά ταύρων" από το 1970 το δολάριο χαρακτηρίζεται από την αύξηση του ποσοστού του δείκτη LW.
Στον πρώτο παρακάτω πίνακα, ο δείκτης LW Real Neutral Rate (μπλε γραμμή, αριστερός άξονας) έναντι του Δείκτη Δολάριο ΗΠΑ (κόκκινη γραμμή, δεξιός άξονας).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σημειώθηκε "αγορά ταύρων" για το δολάριο με το δείκτη LW να αυξάνεται από περίπου 3% σε περίπου 4%.
Ομοίως, "αγορά ταύρων" του δολαρίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συνέβη με τον ρυθμό LW να αυξάνεται από μόλις πάνω από 2% σε μόλις πάνω από 3%.
Η πιο πρόσφατη "αγορά ταύρων" για τo δολάριο δεν αποτελεί εξαίρεση.
Παρόλο που είναι πιο δύσκολο να το καταλάβει κανείς καθώς οι αριθμοί είναι παρά πολύ μικροί, η πιο πρόσφατη "αγορά ταύρων¨ για το δολάριο σημειώθηκε με το δείκτη LW να αυξάνεται από περίπου -5% σε περίπου +3%.




Το παρακάτω διάγραμμα, εστιάζει στην τελευταία πενταετία.
Παρατηρήστε ότι το δολάριο ακολουθεί την τάση του δείκτη LW.
Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οδήγησε σε κέρδη 25%  για το δολάριο από τα μέσα του 2014 έως τις αρχές του 2017.
Παρατηρήστε επίσης ότι o δείκτης LW έφθασε στο μέγιστο σημείο στα μέσα του 2016, αφού υποχώρησε περίπου 50 μονάδες βάσης τα τελευταία τρίμηνα οδηγώντας την άνοδο και την πτώση του δολαρίου.



Το γεγονός ότι ο δείκτης LW έχει μειωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα υποδηλώνει ότι αυτό δεν είναι ένα προσωρινό εμπόδιο.
Είναι πιθανό να οφείλεται στην αργή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Στον παρακάτω πίνακα, σχεδιάζεται ο δείκτης LW έναντι των τιμών του πετρελαίου.
Απλά, οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου (κόκκινη γραμμή, δεξιά κλίμακα, ανεστραμμένη) ωθούν το δείκτηό LW (μπλε γραμμή, αριστερός άξονας) προς τα επάνω.
Και το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επιβραδύνει το δείκτη LW.



Οπότε εάν το δολάριο βρίσκεται τώρα σε "αγορα αρκούδων", η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πτώση του δείκτη LW και στις αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, τα καλά νέα είναι ότι τα μετρητά επανέρχονται στο προσκήνιο ως μια premium κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Σε ποια νομίσματα πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές;
Ένα εύκολο σημείο είναι εκείνα τα νομίσματα τα οποία έχουν την πιο στενή συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου.
Μεταξύ των ενδιαφερουσών επιλογών για κατανομή μετρητών είναι το δολάριο Αυστραλίας, το δολάριο της Σιγκαπούρης και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας.
Σε κάθε διάγραμμα παρακάτω, αναφέρεται το επιτόκιο FX του δολαρίου έναντι των τιμών του πετρελαίου, με τη συσχέτιση που εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία.

























Ενώ υπάρχουν αρκετά δεδομένα τα οποία μπορούν να εξετάσουν οι επενδυτές προκειμένου να κατανοήσουν εάν το δολάριο βρίσκεται "σε αγορά ταύρων ή αρκούδων", ένα από τα πιο εύκολα είναι η κατανομή του νομίσματος.
Ένας επενδυτής που ακολουθεί πολιτική "Anything but Dollars", έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από την "αγορά αρκούδων" του δολαρίου.
Τα μετρητά είναι και πάλι μια premium κλάση περιουσιακών στοιχείων και αυτό δημιουργεί νέες δυνατότητες για την διαχείριση κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης