Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη συνάντηση Steinmeier με Merkel και Schulz - Για τη διερεύνηση πιθανοτήτων κυβερνητικής συνεργασίας

Σε εξέλιξη συνάντηση Steinmeier με Merkel και Schulz - Για τη διερεύνηση πιθανοτήτων κυβερνητικής συνεργασίας
Σε εξέλιξη η συνάντηση Steinmeier με Merkel και Schulz - Για τη διερεύνηση πιθανοτήτων κυβερνητικής συνεργασίας
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ομοσπονδιακού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier με τους αρχηγούς CDU/CSU και SPD για την διερεύνηση των πιθανοτήτων κυβερνητικής συνεργασίας. 
Η συνάντηση κορυφής πραγματοποιείται από τις 21.00 (ώρα Ελλάδος) στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή, και στόχος της είναι να ανιχνευθούν οι δυνατότητες συμμαχίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
«Για την Merkel, είναι η έναρξη ενός αγώνα πολιτικής επιβίωσης...
Η Merkel οφείλει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει αυτήν τη συμμαχία, την μόνη που μπορεί να της εγγυηθεί μία σταθερή εξουσία», σχολιάζει το Spiegel.
Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, η χώρα κυβερνάται από ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων με επικεφαλής την απερχόμενη καγκελάριο.
Και αυτή η αβεβαιότητα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.
Η αιτία είναι ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν επέτρεψαν την ανάδειξη μίας ασφαλούς πλειοψηφίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ακολούθησε η κατάρρευση της προσπάθειας σχηματισμού τριμερούς κυβέρνησης με τη συμμετοχή των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU, των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP και των Πρασίνων.
Αριθμητικά, η μόνη επιλογή πλέον είναι η επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» CDU/CSU-SPD που κυβερνά από το 2013.
Αποφασισμένος να ακολουθήσει μία «κούρα αντιπολίτευσης» για να επιχιερήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος, ο M. Schulz είχε αρνηθεί μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο και υπό την πίεση του σοσιαλδημοκράτη γερμανού προέδρου, αλλά και στελεχών του SPD, αναγκάσθηκε να αλλάξει ρότα.
Η αποψινή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Χριστιναοκοινωνικής Ενωσης, έχει ως στόχο να προσδιορίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Το SPD φοβάται ότι η ανανέωση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας με τις χριστιανικές ενώσεις, που έχει επαναληφθεί δύο φορές από το 2005 θα τροφοδοτήσει τα άκρα του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία και θέλει να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ad hoc υποστήριξη μίας κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών της Merkel ή ενός σχήματος CDU-Πρασίνων.
Η A. Merkel έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη Γερμανία.
«Υπάρχουν στην Ευρώπη μεγάλες προσδοκίες για επείγουσες υποθέσεις», έχει πει.
Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι θα προτιμήσει, εάν της τεθεί, τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αντί των νέων εκλογών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης