Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xωρίς περιθώριο ελιγμών η Merkel στις διαπραγματεύσεις με τον Schulz – Διχασμένο το SPD

Xωρίς περιθώριο ελιγμών η Merkel στις διαπραγματεύσεις με τον Schulz – Διχασμένο το SPD
Αποδυναμωμένη και χωρίς περιθώριο ελιγμών η Merkel στις διαπραγματεύσεις με τον Schulz – Διχασμένο το SPD
Αποδυναμωμένη προσέρχεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες του Martin Schulz, οι οποίες ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.
Στόχος των συζητήσεων ανάμεσα σε Merkel, Schulz και Seehofer, είναι η συμφωνία για τον «μεγάλο συνασπισμό» και την άρση του πρωτοφανούς πολιτικού αδιεξόδου που προέκυψε στη Γερμανία,  μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με Φιλελεύθερους και Πράσινους.
Η καγκελάριος Merkel ελπίζει να βρει «σανίδα σωτηρίας» στη στροφή του SPD, καθώς ο Martin Schulz αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
Καταλυτική στις εξελίξεις ήταν η συνεισφορά του προέδρου της Γερμανίας, Frank Welter Steinmeier, ο οποίος πίεσε για τη συνάντηση.
Μολονότι η καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει αισιόδοξη και υπογραμμίζει ότι διακρίνει δυνατότητες συμβιβασμού,  οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες.
Η Angela Merkel προσέρχεται αποδυναμωμένη στο τραπέζι του διαλόγου και χωρίς περιθώριο ελιγμών, καθώς ο «μεγάλος συνασπισμός» αποτελεί μονόδρομο  τόσο για να παραμείνει η ίδια στην καγκελαρία, όσο και για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με Φιλελεύθερους και Πράσινους και από τη στιγμή που το  πάλαι ποτέ ισχυρό δίδυμο με Wolfang  Schaeuble δεν υπάρχει πια, η Merkel δεν έχει άλλη επιλογή πέραν μιας ανανεωμένης συμμαχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις αναμένονται περίπλοκες.
Ενδεικτικό των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το περιστατικό με την παράταση της κυκλοφορίας του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.
Η στάση του CDU προκάλεσε την οργή των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς ο υπουργός Γεωργίας, προερχόμενος από το CSU έδωσε το πράσινο φως στις Βρυξέλλες για την παράταση της κυκλοφορίας του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου, παρά τη ρητή άρνηση της υπουργού Περιβάλλοντος που προέρχεται από το SPD.
«Όποιος ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δύο συνομιλητές δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Η κρίση που ξέσπασε ανάγκασε την καγκελάριο να «αδειάσει» δημοσίως τον χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Γεωργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

 Διχασμένο το SPD

Την ίδια ώρα το SPD δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς εμφανίζεται διχασμένο για την ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας με τα CDU/CSU.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή της ιστορίας τους στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ακριβώς λόγω της συμμετοχής του στον «μεγάλο συνασπισμό», γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα από μία νέα εκλογική αναμέτρηση.
Η Merkel από την πλευρά της καλείται να κάνει υποχωρήσεις για να πείσει το SPD ότι η εναλλακτική των νέων εκλογών την άνοιξη του 2018 ή ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας θα δημιουργήσει προβλήματα στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και στα ίδια τα κόμματα, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές CDU και SPD θα βγουν αποδυναμωμένα από μια νέα αναμέτρηση.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η καγκελάριος δεν θα θέσει τις «κόκκινες γραμμές» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με βασική τη δέσμευση για προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Από την άλλη οι Σοσιαλδημοκράτες εκτιμάται ότι θα προσέλθουν στον διάλογο με αυξημένες απαιτήσεις.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αναλυτές  εμφανίζονται βέβαιοι ότι παρά τις σημαντικές δυσκολίες,  τα δύο μεγάλα κόμματα θα καταλήξουν σε συμβιβασμό, προκειμένου να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης.
Τα γερμανικά ΜΜΕ από την άλλη πλευρά εμφανίζονται επιφυλακτικά, με την Berliner Zeitung να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει τώρα ένας μεγάλος συνασπισμός.
 Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, το SPD θα έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Λόγω του επίσης χαμηλού ποσοστού που έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές αλλά και μετά από τις αποτυχημένες διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα, εσωκομματικά η καγκελάριος δεν έχει ανεξάντλητα περιθώρια για να δώσει στους Σοσιαλδημοκράτες όσα ζητήσουν.
Και εν τέλει, στο SPD,  τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κομματική βάση».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση στη Γερμανία θεωρείται απίθανο να σχηματιστεί πριν τις αρχές του 2018.

Το AfD στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Ένα κρίσιμο στοιχείο το οποίο αναδείχθηκε μετά τις εκλογές αλλά έχει υποτιμηθεί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με Φιλελεύθερους και Πράσινους, είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση μιας νέας συγκυβέρνησης CDU/CSU - SPD, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD, θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Μια τέτοια εξέλιξη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς πρόκειται για έναν ρόλο που παραδοσιακά φέρει πρόσθετα προνόμια, όπως η προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της ακροδεξιάς.
Άλλωστε ήδη το AfD πανηγυρίζει για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η καγκελάριος και θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στη δική του πολιτική τακτική.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης