Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Έρευνα μίας εβδομάδας αποκαλύπτει παράνομες συναλλαγές ύψους 36 εκατ. δολάρια

ΕΕ: Έρευνα μίας εβδομάδας αποκαλύπτει παράνομες συναλλαγές ύψους 36 εκατ. δολάρια
Η οργάνωση κατά της διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η έρευνα, που διεξήχθη από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου 2017 σε συντονισμό με τις τράπεζες, είχε εντοπίσει περισσότερους από 800 ανθρώπους
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αποκάλυψαν παράνομες μεταφορές χρημάτων ύψους 36 εκατ. δολαρίων, ενώ πραγματοποίησαν 159 συλλήψεις σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Περίπου το 90% των 1.719 παράνομων συναλλαγών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης έρευνας συνδέονταν με έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε υποθέσεις ξεπλύματος χρημάτων, ανέφερε η Ευρωπόλ.
Η οργάνωση κατά της διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η έρευνα, που διεξήχθη από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου 2017 σε συντονισμό με τις τράπεζες, είχε εντοπίσει περισσότερους από 800 ανθρώπους που συμμετείχαν ή οργάνωσαν «χρηματιστηριακές συναλλαγές».
Μόνο 159 συλλήψεις έγιναν.
Οι παράνομοι συναλλασσόμενοι λαμβάνουν συνήθως παράνομους πόρους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, για να τους αποσύρουν και να τους μεταφέρουν αλλού, παίρνοντας μια προμήθεια για τις υπηρεσίες τους (αποκαλούμενοι και «μουλάρια χρημάτων, λόγω ότι μεταφέρουν χρήματα»), με την πρακτική να αποτελεί ολοένα και πιο βασική ενέργεια του οργανωμένου εγκλήματος.
Το σύνολο της παγκόσμιας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο - μια διαδικασία που τροφοδοτεί την παράνομη δραστηριότητα από την απάτη στην εμπορία ανθρώπων και βοηθά τους δράστες της να παραμείνουν ανώνυμοι.
Αυτή ήταν η τρίτη συντονισμένη εκστρατεία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της ΕΕ και των τραπεζών.
Μόνο στη Βρετανία, ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε κατά περίπου 50% μεταξύ 2016 και 2017 σε σχεδόν 24.800, σύμφωνα με τον οργανισμό πρόληψης της απάτης Cifas, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται μεταξύ των νεότερων (ηλικίας κάτω των 21 ετών) και των πιο ηλικιωμένων.
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου από 26 χώρες που καλύπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συμμετείχαν στην εκστρατεία στις 20-24 Νοεμβρίου, μαζί με 257 τράπεζες και εταίρους του ιδιωτικού τομέα, την Ευρωπόλ, τον οργανισμό δικαστικής συνεργασίας Eurojust και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών.

wwwbankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης