Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Μονόδρομος για τη Merkel o «μεγάλος συνασπισμός», διχασμένο το SPD - Ο παράγοντας AfD

Γερμανία: Μονόδρομος για τη Merkel o «μεγάλος συνασπισμός», διχασμένο το SPD - Ο παράγοντας AfD
Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες προετοιμάζουν το έδαφος των επαφών
Κρίσιμες είναι οι διαβουλεύσεις στη Γερμανία εν όψει της συνάντησης Merkel Schulz, Seehofer την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, με στόχο τη συμφωνία για τον «μεγάλο συνασπισμό» και την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που προέκυψε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με Φιλελεύθερους και Πράσινους.
Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες προετοιμάζουν το έδαφος των επαφών, με την καγκελάριο Merkel να βρίσκει «σανίδα σωτηρίας» στη στροφή του SPD, καθώς ο Martin Schulz αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε για να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
Καταλυτική στις εξελίξεις ήταν η συνεισφορά του προέδρου της Γερμανίας, Frank Welter Steinmeier, ο οποίος πίεσε για τη συνάντηση.
Μολονότι η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε χθες αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι διακρίνει δυνατότητες συμβιβασμού,  οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες.
Ενδεικτικό των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το περιστατικό με την παράταση της κυκλοφορίας του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.
Η στάση του CDU προκάλεσε την οργή των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς ο υπουργός Γεωργίας, προερχόμενος από το CSU έδωσε το πράσινο φως στις Βρυξέλλες για την παράταση της κυκλοφορίας του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου, παρά τη ρητή άρνηση της υπουργού Περιβάλλοντος που προέρχεται από το SPD.
«Όποιος ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δύο συνομιλητές δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Το SPD εμφανίζεται διχασμένο για την ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας με τα CDU/CSU, ωστόσο παρά τα προβλήματα και τις διαφωνίες, ο σχηματισμός του «μεγάλου συνασπισμού» φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο για να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η Merkel καλείται να κάνει υποχωρήσεις για να πείσει το SPD ότι η εναλλακτική των νέων εκλογών την άνοιξη του 2018 ή ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας θα δημιουργήσει προβλήματα στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και στα ίδια τα κόμματα, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές CDU και SPD θα βγουν αποδυναμωμένα από μια νέα αναμέτρηση.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση στη Γερμανία θεωρείται απίθανο να σχηματιστεί πριν τις αρχές του 2018.

Το AfD στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Ένα κρίσιμο στοιχείο το οποίο αναδείχθηκε μετά τις εκλογές αλλά έχει υποτιμηθεί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με Φιλελεύθερους και Πράσινους, είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση μιας νέας συγκυβέρνησης CDU/CSU - SPD, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD, θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Μια τέτοια εξέλιξη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της ακροδεξιάς.
Άλλωστε ήδη το AfD πανηγυρίζει για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η καγκελάριος και θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στη δική του πολιτική κριτική.

UniCredit: Δεδομένη η συνεργασία CDU - SPD

Δεδομένη θεωρείται πλέον από τη UniCredit η συνεργασία Angela Merkel και Martin Schulz για τον σχηματισμό του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι όλο αυτό θα καταλήξει με ένα πλειοψηφικό συνασπισμό υπό την Angela Merkel» αναφέρει επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Erik Nielsen, σε σημείωμα του προς τους πελάτες της τράπεζας.
«Το μόνο που παραμένει άγνωστο, είναι το πότε ακριβώς θα σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση» επισημαίνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αποδυναμωμένη Merkel ακόμα να βασίζεται στη στήριξη που της προσφέρει το κόμμα της, παρά την έντονη κριτική από τα συντηρητικά μέλη κυρίως όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.
«Αν και υπήρχαν αναφορές ότι τα μέλη είχαν αρχίσει να θέτουν ερωτήματα σχετικά με την παραμονή της Merkel στο τιμόνι του κόμματος μετά τις εκλογές, η στήριξη που απολαμβάνει έχει αυξηθεί ξανά.
Δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πιθανότητα απομάκρυνσης της» επισημαίνει ο Nielsen.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης