Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Οι τράπεζες θα χρειαστούν μία μεταβατική περίοδο 24 μηνών κατά τη διάρκεια του Brexit

tags :
Carney (BoE): Οι τράπεζες θα χρειαστούν μία μεταβατική περίοδο 24 μηνών κατά τη διάρκεια του Brexit
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε ότι η μεταβατική συμφωνία για το Brexit πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό
Την εκτίμησή του ότι οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν μία μεταβατική περίοδο 18 έως 24 μηνών κατά τη διάρκεια του Brexit εξέφρασε σήμερα (28/11) ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, στον απόηχο της τελευταίας έκθεσης οικονομικής σταθερότητας της BoE.
Ειδικότερα, ο Carney τόνισε ότι η μεταβατική συμφωνία για το Brexi θα πρέπει να επιτευχθεί «το συντομότερο δυνατό», εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της τράπεζας να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος δύο ετών πριν την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προωθώντας ένα σχέδιο δράσης τεσσάρων σημείων, η ΒοΕ επανέλαβε τις εκκλήσεις απέναντι και στις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων να συμφωνήσουν μία μεταβατική ρύθμιση, η οποία εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, θα αρχίσει να θέτει σε λειτουργία τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.
«Ο λόγος του σχεδίου είναι διασφάλιση ότι η δευτερογενής νομοθεσία μπορεί να συνταχθεί και να εγρκιθεί ώστε να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο συμβολαίων στις συμβάσεις παραγωγών και ασφαλιστηρίων που αντιμετωπίζουν νομική αβεβαιότητα», τόνισε ο Carney, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «τόσο η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και η ΕΕ θα χρειαστούν για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο».
Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ασταθές Brexit, ο Carney προειδοποίησε για ακόμα μία φορά ότι ένα σκληρό Brexit θα έχει αντίκτυπο τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις της χώρας.
Επιπλέον, ένα ασταθές Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της στερλίνας και την αποδυνάμωση της οικονομίας, σύμφωνα με τον Carney, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει οικονομικό κόστος ακόμα και αν το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταφέρει να αναταπεξέλθει.
Σε ότι αφορά τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, ο επικεφαλής της ΒοΕ τόνισε ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τα επιχειρηματικά μοντέλα των υφιστάμενων τραπεζών, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξετάζει όλες τις επιλογές για τον περιορισμό των κινδύνων σχετικά με το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης