Διεθνή

Reuters: Κινδυνεύουν να μην μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο οι εθνικιστές στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

Reuters: Κινδυνεύουν να μην μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο οι εθνικιστές στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας
Νικητές θα είναι οι Εργατικοί, που θα εξασφαλίσουν εκτός απροόπτου και κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 47 και πλέον έδρες, επί συνόλου 93
Η άνοδος των εθνικιστών στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίας σταμάτησε στο Κουίνσλαντ (Queensland), καθώς το κόμμα One Nation κινδυνεύει να μην μπει στο τοπικό κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Mε τα 3/4 των ψήφων μετά τις εκλογές του Σαββάτου 25/11 να έχουν καταμετρηθεί προηγείται με βραχεία κεφαλή το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, ενώ οι εθνικιστές δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα καμία έδρα.
Για να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μερικές μέρες, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν τις 47 έδρες (επί συνόλου 93) που απαιτούνται για να κυβερνήσουν στο Κουίνσλαντ, χωρίς τη στήριξη από μικρότερα κόμματα.
"Είμαι πεπεισμένη για μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Εργατικών" δήλωσε η κυβερνήτης του Κουίνσλαντ Annastacia Palaszczuk την Κυριακή 26/11.
Η Pauline Hanson, επικεφαλής του One Nation, η οποία είναι γερουσιαστής στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, περίμενε μία άνοδο στα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος στην εκλογική της περιφέρεια για να δώσει ώθηση στην αντιμεταναστευτική πολιτική της.
Αλλά παρά το 14% που πήρε το One Nation, το πολύ να εξασφαλίσει μία έδρα στο τοπικό κοινοβούλιο.
Σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας το One Nation αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστά κοντά στο 20%, αν και αυτά δεν θα μεταφραστούν σε έδρες.
Τα υψηλά ποσοστά του οφείλονται στον θυμό και την πίκρα που εξακολουθούν να υφίστανται στην αυστραλιανή κοινωνία.
Οι εκλογές έγιναν εν μέσω μίας διαμάχης για το πρότζεκτ ύψους 16,5 δισ. αυστραλιανών δολαρίων (12,6 δισ. δολ.) ενός ανθρακωρυχείου, ενός σιδηροδρομικού σταθμού και ενός λιμανιού που θέλει να υλοποιήσει ο ενεργειακός κολοσσός της Ινδίας Adani Enterprises.
Τα δύο μεγάλα κόμματα υποστήριξαν το πρότζεκτ, αλλά οι Εργατικοί έθεσαν βέτο στο αίτημα της Adani να πάρει δάνειο 1 δισ.  δολ. από την Αυστραλία.
Παρεμπιπτόντως, το Συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 41 έδρες στις εκλογές.
Η Hanson είχε την ελπίδα ότι το εθνικιστικό κόμμα της θα κρατούσε τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, αλλά παρουσιάστηκε απογοητευμένη στους δημοσιογράφους μετά τις εκλογές.
"Νομίζω είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι το One Nation δεν πάει πουθενά" δήλωσε σχετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης