Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη χτυπούν "τρομοκρατικούς" στόχους μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος

Guardian: Αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη χτυπούν
Οι στόχοι ήταν οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και τοποθεσίες, όπου φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά
Ο στρατός της Αιγύπτου απάντησε με αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε "θύλακες" και οχήματα τρομοκρατών, μετά τον θάνατο 235 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων σε τέμενος της χερσονήσου του Σινά, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Στην πιο φονική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μία βόμβα έσκασε μέσα στο τζαμί και στη συνέχεια περίπου 20 ένοπλοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άρχισαν να πυροβολούν πιστούς και ασθενοφόρα.
Παρεμπιπτόντως, πάνω από 50 ασθενοφόρα επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν περίπου 130 τραυματίες, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που, πάντως, συνιστά κλιμάκωση στα χτυπήματα του Ισλαμικού  Κράτους ενάντια στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al - Sisis με τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε λόγο για βίαιη απάντηση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
"Αυτή η επίθεση θα αυξήσει τη θέληση και την ενότητά μας και θα απαντήσουμε βίαια στους τρομοκράτες" ανέφερε χαρακτηριστικά, ώρες πριν ο στρατός της Αιγύπτου πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στην ορεινή περιοχή, γύρω από την Bir al - Abed.
Οι στόχοι ήταν οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και τοποθεσίες, όπου φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά.
Ο Sisi κάλεσε και σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ενώ κήρυξε και τριήμερο εθνικό πένθος.
Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες όσων έζησαν τη σφαγή και κάνουν λόγο για πτώματα σκεπασμένα με κουβέρτες, για τους δράστες να πυροβολούν ακόμα και τα ασθενοφόρα, ενώ είχαν αποκλείσει και τους γύρω δρόμους.
Σύμφωνα με την προπαγάνδα του ISIS ο στόχος ήταν να χτυπηθεί ο πολυθεϊσμός, ενώ η επίθεση έγινε λίγες μέρες πριν τους ετήσιους εορτασμούς για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας που είδε τα ασθενοφόρα να επιβιβάζουν μαζικά τραυματίες, μίλησε για σφαγή αθώων και ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι πήγαιναν σε φαρμακεία και κλινικές για να πάρουν φάρμακα για όσους τα είχαν ανάγκη.
Στα νοσοκομεία επικρατούσε χάος, παντού αίμα και κραυγές, ενώ σκοτώθηκαν όλοι οι άνδρες, οι γέροι και τα αγόρια μίας οικογένειας.
Η επίθεση στο τέμενος  ήταν μία διαφορετική επίθεση από αυτές που συνήθως κάνουν οι τρομοκράτες του Σινά, που συνήθως βάζουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας, από το 2013 που ο Sisi ανήλθε στην εξουσία.
Τον Ιούλιο είχαν σκοτωθεί 23 στρατιώτες, ενώ 224 ήταν τα θύματα επίθεσης σε ρώσικο αεροπλάνο το 2015.
Τον Μάιο είχαν χάσει επίσης τη ζωή τους 29 Κόπτες Χριστιανοί και πλέον μετά τους Χριστιανούς ήρθε η σειρά και των τζαμιών.
Η επίθεση καταδικάστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, toν Donald Trump, τον Βρετανό υπουργό Eξωτερικών Boris Johnson, τον Γάλλο ομόλογό του Yves Le Drian και τον επικεφαλής της αραβικής λίγκας που εδρεύει στο Κάιρο, Ahmed Aboul Gheit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης