Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Τα σύνορα της Μεσογείου τα πιο θανατηφόρα του κόσμου για τους μετανάστες

OHE: Τα σύνορα της Μεσογείου τα πιο θανατηφόρα του κόσμου για τους μετανάστες
Τα μεσογειακά σύνορα της Ευρώπης είναι μακράν τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) των Ηνωμένων Εθνών
Με περισσότερους από 33.000 μετανάστες να πεθαίνουν στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές, τα σύνορα της Μεσογείου καθίστανται «μακράν τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο», αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (24/11/2017) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά τις αφίξεις ρεκόρ από το 2014 έως το 2016, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με στόχο την ανακοπή των αφίξεων από την Ελλάδα και οι ισχυρές περιπολίες των ακτών της Λιβύης μείωσαν σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές, αναφέρεται στην έκθεση του IOM.
Ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Philippe Fargues του European University Institute, δήλωσε ότι τα νούμερα πιθανότατα υποεκτιμούν το πραγματικό μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας.
Τονίζει μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο αριθμός ρεκόρ των θανάτων μεταναστών ίσως έχει αρχίσει να υποχωρεί το 2017, χάρη και στην συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και τώρα της Λιβύης.
«Η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον 33.761 μετανάστες φέρεται να πέθαναν ή να εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο από το 2000 έως το 2017.
Αυτός ο αριθμός ίσχυε στις 30 Ιουνίου», ανέφερε ο Jorge Galindo του IOM σε ενημερωτική ενημέρωση της Γενεύης.
«Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μεσογειακά σύνορα της Ευρώπης είναι μακράν τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο», δήλωσε.
Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 161.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη δια θαλάσσης, περίπου το 75% των οποίων καταλήγει στην Ιταλία, ενώ οι υπόλοιποι στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΜ.
Περίπου 3.000 άλλοι είναι νεκροί ή αγνοούνται», δήλωσε.
«Το κλείσιμο συντομότερων και λιγότερο επικίνδυνων διαδρομών μπορεί να ανοίξει μακρύτερες και πιο επικίνδυνες διαδρομές, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα θανάτου στη θάλασσα», δήλωσε ο Fargues.
«Η συνεργασία με την Τουρκία για την εξάλειψη των παράτυπων ροών επαναλαμβάνεται τώρα με τη Λιβύη, την κύρια χώρα αναχώρησης μεταναστών που διακινούνται παράνομα κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής.
Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι μόνο ηθικά καταδικαστέα αλλά πιθανόν να είναι ανεπιτυχής, δεδομένου του πλαισίου της εξαιρετικά κακής διακυβέρνησης, της αστάθειας και του πολιτικού κατακερματισμού στη Λιβύη», αναφέρει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης