Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει για την ΕΕ το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία - Ο Macron και το Brexit

Τι σημαίνει για την ΕΕ το πολιτικό αδιέξοδο  στη Γερμανία - Ο Macron και το Brexit
O πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι το πάγωμα της διαδικασίας δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας
«Μουδιασμένη» παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την επόμενη μέρα σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν στον πάγο, όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση και δεν ορίζεται ο νέος υπουργός Οικονομικών που θα διαδεχθεί τον Wolfgang Schaeuble.
Δύο από τα βασικά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι η προώθηση της ατζέντας του Γάλλου προέδρου Emanuel Macron για τις μεταρρυθμίσεις στην Eυρωπαϊκή Ένωση και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι το πάγωμα της διαδικασίας δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας.
Η καγκελάριος Merkel έχει επενδύσει πολιτικά στην ενίσχυση του ρόλου της Γαλλίας, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στον γαλλογερμανικό άξονα, άρα και στην ΕΕ, ωστόσο το σχέδιό της σκοντάφτει στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία με τους νέους κυβερνητικούς της εταίρους.
Ένα από τα βασικά ζητήματα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες,  Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ήταν και το σχέδιο Macron για τις αλλαγές στη λειτουργία της Ένωσης.
Ο χρόνος πιέζει την Ευρώπη για αλλαγές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου αναμένονταν εξαγγελίες για τις αλλαγές στην ΕΕ με φόντο το Brexit.
Όσον αφορά ειδικότερα τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σαφές ότι μόνο το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στις συνομιλίες, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την προθεσμία του Μαρτίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης