Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί η Ρωσία θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από τη συμφωνία ΟΠΕΚ

CNBC: Γιατί η Ρωσία θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από τη συμφωνία ΟΠΕΚ
Εάν το πετρέλαιο παραμείνει στο εύρος των 60-65 δολ. ανά βαρέλι, η πιθανότητα του να στηρίξει η Μόσχα της συμφωνία μετά τον Μάρτιο θα είναι πολύ μικρή
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ευρέως αναμενόμενη επέκταση στις περικοπές των εξαγωγών, τόνισε την Παρασκευή (17/11) ο ανώτερος συνεργάτης της Macro-Advisory, Chris Weafer.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ΟΠΕΚ δημιουργούν συναίνεση μαζί με άλλους παραγωγούς αργού για την επέκταση της συμφωνίας κατά εννέα ακόμα μήνες, διατηρώντας το όριο στις περικοπές στα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως για ολόκληρο το επόμενο έτος.
Ωστόσο, ο Weafer τόνισε ότι ενώ εκ πρώτης όψεως, η απόφαση της Ρωσίας να στηρίξει τη συμφωνία ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς αρχικά φάνηκε ως «μία τρελή θέση που πρέπει να πάρουμε», το πλαίσιο των μεταβαλλόμενων βιομηχανικών προτεραιοτήτων της Ρωσίας σήμαινε ότι στην πραγματικότητα ήταν «απολύτων λογική».
Σύμφωνα με τον συνεργάτη της Macro-Advisory, εάν το πετρέλαιο παραμείνει στο εύρος των 60-65 δολ. ανά βαρέλι, η πιθανότητα του να στηρίξει η Μόσχα της συμφωνία μετά τον Μάρτιο θα είναι πολύ μικρή, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να βγαίνει κερδισμένη με την τιμή του πετρελαίου στο εύρος των 50 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οποιαδήποτε υψηλότερη τιμή θα παρακινούσε τις επιχειρήσεις σχιστολιθικού στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Παράλληλα εκτιμά ότι αυτή η τιμή θα ενθάρρυνε τη ρωσική οικονομία στο να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο, το οποίο προσφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.
«Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του πετρελαίου, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τα έργα των ΗΠΑ και του Καναδά τα οποία κινδυνεύουν από τη μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς», τόνισε ο Weafer, για να προσθέσει ότι η διαρκή στήριξη της Ρωσίας για τη συμφωνία του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να «δημιουργήσει τον κίνδυνο άλλης μία κατάρρευσης» το επόμενο έτος.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, βασικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας που είχει παραταθεί τον περασμένο Μάιο, τόνισε τον Οκτώβριο ότι η Μόσχα θα ήταν υπέρ της παράτασης της συμφωνίας παραγωγής του ΟΠΕΚ μέχρι τα τέλη του 2018, με τον Weafer ωστόσο να τονίζει ότι τα σχόλια του Novak έχασαν τη σημασία τους από τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου κυμαινόταν τότε στο εύρος των 50-55 δολ. ανά βαρέλι.
Την Παρασκευή, το Brent διαπραγματευόταν στα 62,05 δολ. ανά βαρέλι, κατά +1,14% υψηλότερα, την ίδια στιγμή που το αργό βρισκόταν στα 56,01 δολ. ανά βαρέλι, με την άνοδό του να ανέρχεται στο +1,6%.
Όπως υποστήριξε ο Wafer, εάν η Ρωσία αποχωρήσει από τη συμφωνία, θα επιτρέψει στο έθνος να συνεχίσει τις προσπάθειες διαφοροποίησης της οικονομίας του, σε μία εποχή που προσπαθεί να απομακρυνθεί από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο.
Επιπλέον, τονίζει ότι το Κρεμλίνο ήταν συνεπές στις δηλώσεις του ότι ένα ασθενέσθερο ρουβλί θα ήταν πολύ καλύτερο για την οικονομία του, και ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο έχει αποδυναμωθεί.
«Όλα αυτά συγκρίνονραι πολύ πιο ευνοϊκά με το τυπικό μοντέλο χωρών του ΟΠΕΚ και αποτελούν ισχυρούς λόγους για τους οποίους η Μόσχα είναι σήμερα πιο άνετη με μία βιώσιμη τιμή στα 50 δολ. ανά βαρέλι απ' ότι πάνω από τα 60 δολ. ανά βαρέλι», κατέληξε.
Την περασμένη Δευτέρα (13/11), ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazroui, τόνισε ότι αναμένει οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία να επεκτείνουν τις παγκόσμιες περικοπές στη συνάντηση στα τέλη του μήνα.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ενώ δεν είχε ακούσε κανένα μέλος του ΟΠΕΚ να συζητά το ενδεχόμενο μη παράτασης της συμφωνίας, ο χρόνος και η διάρκεια της σχετικής παράτασης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιποι παραγωγοί εκτός Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου ώστε να συζητήσουν τη μέχρι στιγμής πορεία της συμφωνίας, καθώς και το ενδεχόμενο επέκτασής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης