Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ και Σ. Αραβία συσφίγγουν τις σχέσεις τους - Ενόψει της αντιπαράθεσης με Ιράν και Χεζμπολάχ

Ισραήλ  και Σ. Αραβία συσφίγγουν τις σχέσεις  τους - Ενόψει της αντιπαράθεσης με Ιράν και Χεζμπολάχ
Έχουν τοποθετήσει τη διαίρεση της αποκαλούμενης "ημισέληνος των Σιιτών" ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής τους στην περιοχή
Ο Ισραηλινός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Gadi Eizenkot δήλωσε σε έναν διαδικτυακό αραβόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταλλάξει "πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών" με την Σαουδική Αραβία, υπερθεματίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό συμφέρον να αντιταχθούν στο Ιράν.
Ο αντιστράτηγος Gadi Eizenkot δήλωσε στην εφημερίδα Elaph, που ιδρύθηκε από έναν σαουδάραβα επιχειρηματία και εδρεύει στην Βρετανία, ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα σχέδιο να επιτεθεί στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.
Ένας αξιωματικός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιεχόμενο των δηλώσεων του Gadi Eizenkot.
Πρόσθεσε ότι η συνέντευξη διεξήχθη στο Τελ Αβίβ από έναν ανταποκριτή του ιστοτόπου και ότι ήταν η πρώτη ενός εν ενεργεία αρχηγού ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε αραβικό μέσο ενημέρωσης από το 2005.
Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ έχουν πυροδοτήσει σενάρια και εικασίες ότι τα κοινά συμφέροντα μπορούν να ωθήσουν Σαουδική Αραβία και Ισραήλ να συνεργαστούν ενάντια στην κοινή απειλή, όπως την χαρακτηρίζουν, που εγείρει το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Σε ερώτηση αν το Ισραήλ έχει ανταλλάξει οποιαδήποτε πληροφορία με την Σαουδική Αραβία, ο Gadi Eizenkot απάντησε πως "είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε πληροφορίες αν χρειαστεί.
Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ μας".
"Με τον πρόεδρο D. Trump, υπάρχει η πιθανότητα μιας νέας διεθνούς συμμαχίας στην περιοχή και ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο πρέπει να καταρτιστεί για να σταματήσουμε τον ιρανικό κίνδυνο" επισήμανε.
«Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε εμπειρογνωμοσύνη με τα μετριοπαθή αραβικά κράτη και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε το Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.
Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Hariri έφερε τον Λίβανο στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής αντιπαράθεσης μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν.
Σε ερώτηση αν το Ισραήλ ενδέχεται να δρομολογήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στην Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι "δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε επιθετική εκστρατεία ενάντια στην Χεζμπολάχ και να φτάσουμε σε μια κατάσταση πολέμου.
Αλλά δεν θα δεχτούμε μια στρατηγική απειλή ενάντια στο Ισραήλ".
Ωστόσο διαβαθμισμένο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ρίχνει περαιτέρω φως στη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ και αποκαλύπτει ότι η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι αρκετά τεταμένη.
Όπως αναφέρει το έγγραφο "η επίλυση της σύγκρουσης με το Ιράν θα ανοίξει το δρόμο για ασφάλεια, εμπορική και οικονομική συνεργασία στην περιοχή.
Είναι ξεκάθαρο ότι Σαουδική Αραβία και Ισραήλ έχουν κοινούς στόχους:
-Να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες που εξυπηρετούν τις επιθετικές πολιτικές του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
-Να συμβάλλουν στην αύξηση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν
-Να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν λόγω της βοήθειας που δίνει σε τρομοκρατικές οργανώσεις
-Νε πιέσουν την ομάδα των 5+1 χωρών που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή της
-Να περιορίσουν στο μέγιστο την πρόσβασης του Ιράν σε "παγωμένα" περιουσιακά στοιχεία και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς της Τεχεράνης
-Συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών με την υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ "
Όλα τα παραπάνω είναι ακόμα μια επιβεβαίωση της ήδη γνωστής συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ κατά της αύξησης της ιρανικής επιρροής σε μέρη όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ.
Αυτό οδήγησε τους δύο ιστορικούς εχθρούς σε ένα ρεαλιστικό δρόμο συνεργασίας, καθώς και οι δύο φαίνεται να έχουν τοποθετήσει τη διαίρεση της αποκαλούμενης "ημισέληνος των Σιιτών" ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής τους στην περιοχή.
Για το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ είναι από καιρό ο μεγαλύτερος εχθρός του, τον οποίο οι Ισραηλινοί ηγέτες βλέπουν ως επέκταση της εδαφικής παρουσίας του Ιράν ακριβώς στα βόρεια σύνορα του εβραϊκού κράτους.
Όλα αυτά έρχονται, ίσως όχι τυχαία, την ίδια στιγμή που το ISIS βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης και καθώς το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν ανακηρύξει "κόκκινες γραμμές¨ σχετικά με την επέκταση της επιρροής του Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή καθώς και την ευρεία αποδοχή και δημοτικότητα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης