Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, εν μέσω πιέσεων από εμπορεύματα και εταιρικά αποτελέσματα

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, εν μέσω πιέσεων από εμπορεύματα και εταιρικά αποτελέσματα
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,59% χαμηλότερα, στις 383,86 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (14/11/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις από μια ισχυρή πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και από ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα, που επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,59% χαμηλότερα, στις 383,86 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,01%, στις 7.414,42 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,31% και έκλεισε στις 13.033,48 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,49% χαμηλότερα, στις 5.315,58 μονάδες.
Οι πρώτες ύλες «βούλιαξαν» κατά 2,7%, αποτελώντας τον κλάδο με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Κίνα και την πτώση στις τιμές των μετάλλων.
Στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στην Κίνα όλα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Εταιρείες εξόρυξης δέχτηκαν έντονες πιέσεις, με τις μετοχές των Anglo American, Rio Tinto και Glencore να καταγράφουν όλες απώλειες 2,5% ή περισσότερο.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου επιβάρυνε, εν τω μεταξύ, περισσότερο το επενδυτικό κλίμα, με τόσο το αργό όσο και το Brent να καταγράφουν απώλειες σχεδόν 2,5% κατά την ώρα κλεισίματος των ευρωαγορών, λόγω περαιτέρω αυξήσεων στην αμερικανική παραγωγή.



Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν και εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Henkel υποχώρησε κατά 4,3%, καθώς η γερμανική εταιρεία προειδοποίησε για δύσκολες συνθήκες στην αγορά καταναλωτικών αγαθών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το γ’ τρίμηνο του 2017, ενώ η μετοχή της RWE υποχώρησε κατά 5,6%, παρά την αύξηση 9,3% στα κέρδη 9μηνου.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε περισσότερο από 5%, καθώς η βρετανική εταιρεία αύξησε τον στόχο της για την ανάπτυξη της κερδοφορίας της στο σύνολο του 2017, στο 10% από 4-8%.
Η Vodafone ώθησε υψηλότερα ολόκληρο τον κλάδο τηλεπικοινωνιών, που έκλεισε με κέρδη 0,36%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησε και η άνοδος του ευρώ σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς δέχτηκε ώθηση από ορισμένα ισχυρά οικονομικά στοιχεία για τη Γερμανία.
Ειδικότερα, το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,7% και ανήλθε στο 1,1752 δολ. έναντι του δολαρίου - το υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων.
Στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας έδειξαν μια σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, χάρη στην παγκόσμια ζήτηση και στις υψηλότερες εταιρικές επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3%, από 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο, με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ελαφρά επιβράδυνση στο 2,4%.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στο ευρώ προσέφεραν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ο οποίος τόνισε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η ΕΚΤ κρίνονται άκρως αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα, το επενδυτικό κλίμα βάρυναν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, αμετάβλητη στο 2,5% παρέμεινε η ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας το γ’ 3μηνο 2017, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο 2017, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης