Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Ελλάδα διανέμει μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση

tags :
CNBC: Η Ελλάδα διανέμει μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση
Το 2016, ο Τσίπρας ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι το κράτος θα διανείμει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, μια κίνηση που εξόργισε τους διεθνείς δανειστές της χώρας
Στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ αναφέρεται με σημερινό (14 Νοεμβρίου 2017) του δημοσίευμα το CNBC.
Η Ελλάδα θα διανείμει 1,4 δισ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους και άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται σκληρά από τα προγράμματα λιτότητας της χώρας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τα χρήματα είναι διαθέσιμα διότι η χώρα έχει πιάσει το στόχο του 2017 για το πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο αποκλείει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους - του 1,75% του ΑΕΠ, ανέφερε.
Ο Τσίπρας ήρθε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος ότι θα τερματίσει τη λιτότητα, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να υπογράψει ένα νέο σχέδιο διάσωσης της ΕΕ, το τρίτο της χώρας, σε αντάλλαγμα για περισσότερα μέτρα λιτότητας για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.
Επανεξελέγη και η θητεία του λήγει στα τέλη του 2019.
Η αριστερή κυβέρνησή του ελπίζει ότι μετά από επτά χρόνια κρίσης, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα την βοηθήσουν να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ τον Αύγουστο του 2018.
"Για δεύτερη χρονιά, είμαστε σε θέση να διανείμουμε ένα κοινωνικό μέρισμα στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο.
Καλύτερα προετοιμασμένοι και αποτελεσματικότεροι φέτος, θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό", δήλωσε στην τηλεόραση.
Το 2016, ο Τσίπρας ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι το κράτος θα διανείμει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, μια κίνηση που εξόργισε τους διεθνείς δανειστές της χώρας.
Τα φετινά στοιχεία έχουν εγκριθεί καταρχήν από τους δανειστές, οι οποίοι εξετάζουν την πρόοδο της Ελλάδας.
Οι εκπρόσωποί τους αναμένονται στην Αθήνα αυτόν τον μήνα να ξαναρχίσουν συνομιλίες για δημοσιονομικούς στόχους και μεταρρυθμίσεις.
"Εμείς (τα θεσμικά όργανα) συζητούμε αυτές τις ιδέες με τις ελληνικές αρχές, οι ανακοινώσεις συμφωνούν ευρέως με αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν από τους δανειστές .
Ο Τσίπρας δήλωσε ότι περίπου 720 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν στα μέσα Δεκεμβρίου σε 3,4 εκατομμύρια Έλληνες ως έκτακτο, αφορολόγητο όφελος, βάσει των κριτηρίων εισοδήματος και πλούτου και του μεγέθους των νοικοκυριών.
Ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 11 εκατομμύρια.
Ένα άλλο ποσό ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ θα πάει στους συνταξιούχους για να τους αποζημιώσει για τις «αθέμιτες» καταβολές εισφορών για την υγεία κατά την περίοδο 2012-2016, ενώ 360 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο μεγαλύτερο ενεργειακό οργανισμό της χώρας, τη ΔΕΗ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης