Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2025

IEA: Οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2025
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να παραμείνουν εντός του φάσματος των 50 με 70 δολ. ανά βαρέλι μέχρι το 2040
Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται καθ'οδόν για να κατακτήσουν την ηγετική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2025, εξέφρασε σήμερα (14/11) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), γεγονός που οφείλεται στην πρωτοφανή «έκρηξη» στην παραγωγή σχιστολιθικού που αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού κατά το εγγύς μέλλον.
Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού, αναφέρθηκε ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αναμένεται να αυξηθεί κατά +8% εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 2010 έως το 2025, γεγονός που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη περίοδο συνεχούς ανόδου που έχει σημειώσει μία χώρα στην ιστορία των αγορών πετρελαίου.
«Η αξιοσημείωτη ικανότητα να ξεκλειδώνει νέους πόρους που αποδίδουν οικονομικά, έχει ωθήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ σε επίπεδο 50% υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα», ανέφερε ο IEA, για να προσθέσει ότι η Ουάσινγκτον «θα αποτελέσει έναν καθαρό εξαγωγέα πετρελαίου έως τα τέλη της δεκατίας του 2020».
Παράλληλα, ο Οργανισμός τόνισε ότι η αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να διατηρήσουν ένα «ταβάνι» στις τιμές του μαύρου χρυσού.
«Ακόμα και αν η ανοδική πορεία του σχιστολιθικού πετρελαίου περιοριστεί και η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα επιταχυνθεί, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προβλέποντας ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα παραμείνουν εντός του φάσματος των 50 με 70 δολ. ανά βαρέλι μέχρι το 2040.
Επιπλέον, προσθέτει ότι «με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιπροσωπεύουν το 80% της αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου το 2025 και τις καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου να διατηρούνται, οι καταναλωτές δνε είναι έτοιμοι να αποχαιρετήσουν την εποχή του πετρελαίου»
«Υπάρχει μία συνεχιζόμενη ανάγκη επενδύσεων για την ανάπτυξη συνολικά 670 δισ. βαρελιών από νέους πόρους έως το 2040, κυρίως για να αντισταθμίσουμε τις μειώσεις σε υπάρχοντα πεδία και όχι για να καλύψουμε την αύξηση της ζήτησης», καταλήγει ο Οργανισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης