Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για να σταθεροποιηθεί η αγορά

ΟΠΕΚ: Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για να σταθεροποιηθεί η αγορά
Ο επικεφαλής του Οργανισμούς, Mohammad Barkindo, τόνισε ότι η αγροά οδεύει στην επανεξισορρόπηση με επιταχυνόμενο ρυθμό
Τη θέση ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αποτελούν τη μόνη βιώσιμη επιλογή για να επανέλθει η σταθερότητα στην αγορά διατύπωσε σήμερα (13/11) ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, τονίζοντας παράλληλα ότι η αγορά οδεύει στην επανεξισορρόπηση με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Ειδικότερα, ο Barkindo, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι δήλωσε ότι ΟΠΕΚ, κατά τη μηνιαία του έκθεση, θα αυξήσει τις εκτιμήσεις της σε ότι αφορά τη ζήτηση πετρελαίου για το 2017 και το 2018, καθώς εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ παράλληλα τόνισε ότι κατά το τρέχον έτος τα αποθέματα πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 180 εκατ. βαρέλια.
«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η αγορά επανεξισορροπεί με επιταχυνόμενο ρυθμό και η σταθερότητα επιστρέφει σταθέρα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Barkindo, προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε κινητοποιηθεί αναλόγως, αναλαμβάνοντας δράση ώστε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση, η αγορά θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι είναι σήμερα».
«Η περικοπή παραγωγής παγκοσμίως αποτελεί τη μόνη βιώσιμη επιλογή για να επανέλθει η σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου», κατέληξε ο Barkindo.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία επίσης αποτελούν μέλος του ΟΠΕΚ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επέκταση της συμφωνίας για τις περικοπές θα επεκταθεί μετά τον Μάρτιο του 2018, με την διάρκεια επέκτασης ωστόσο να βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.
«Θεωρώ ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιηθεί η αγορά κατά την επόμενη συνάντηση», δήλωσε ο Suhail al-Mazroui, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο συνέδριο, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συνάντηση της 30ης Νοεμβρίου δε θα επηρεαστεί από τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Ωστόσο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για της υψηλή διακύμανση στις τιμές του πετρελαίου κατά το τρέχον έτος, οι οποίες έχουν κυμανθεί από τα 40 δολ. έως και τα 64 δολ. ανά βαρέλι.
Τέλος, στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκς και ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία ΟΠΕΚ θα επεκταθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης