Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (EE): Η μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit δεν είναι επιλογή, αλλά είναι μία πιθανότητα

Barnier (EE): Η μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit δεν είναι επιλογή, αλλά είναι μία πιθανότητα
"Aν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μπορεί τα βρετανικά αεροπλάνα να μην έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται στην Ευρώπη" ανέφερε ένα παράδειγμα των συνεπειών ο Barnier
Aν και έχουν περάσει 500 μέρες μετά το δημοψήφισμα για τo Brexit, η βρετανική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών ελάχιστη πρόοδο έχουν σημειώσει, όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου, όπως παρατηρεί η Journal du Dimanche (Εφημερίδα της Κυριακής).
Εν αναμονή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή και πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ευρωπαίους διαπραγματευτής  για το Brexit, Michel Barnier παραχώρησε, λοιπόν, συνέντευξη στη JDD, υποστηρίζοντας ότι "η μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit δεν είναι επιλογή, αλλά είναι μία πιθανότητα".
"O καθένας πρέπει να είναι έτοιμος, τα κράτη, οι επιχειρήσεις, εμείς οι ίδιοι, καθώς στις 29 Μαρτίου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ" πρόσθεσε ο Eυρωπαίος διαπραγματευτής.
Όπως είπε «πρέπει κανείς να προετοιμάζεται γι' αυτό, κράτη όπως και επιχειρήσεις,  εμείς οι ίδιοι προετοιμαζόμαστε γι' αυτό τεχνικά» και προειδοποίησε ότι δίχως συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί στις 29 Μαρτίου 2019 «στο καθεστώς του κοινού δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με σχέσεις παρόμοιες με αυτές που διατηρούμε με την Κίνα».
Ο Barnier έφερε και μερικά ακραία παραδείγματα μίας αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις.
"Δεν είναι σίγουρο αν τα βρετανικά αεροπλάνα θα μπορούν να προσγειώνονται στην Ευρώπη ή, αν ακόμα και οι σκύλοι και οι γάτες θα μπορούν να διασχίζουν τη Μάγχη" δήλωσε σχετικά, αν και μετά άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό.
Υποστηρίζοντας ότι "όσον αφορά το εμπόριο, η Βρετανία παραμένει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, είναι μία υπόθεση εφικτή για εμάς".
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επιρρίψει και ευθύνες "στην κυβέρνηση της Theresa May που προτιμά να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και να θεσπίσει μόνο μία νέα εμπορική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης