Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Χρεοκόπησε η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Βενεζουέλας - Δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα ομόλογο

CNBC: Χρεοκόπησε η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Βενεζουέλας - Δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα ομόλογο
Κινδυνεύει με χρεοκοπία και η πετρελαϊκή εταιρία PDVSA για άλλο ομόλογο αξίας 11,2 δισ. δολ.
Η κρατική ηλεκτρική εταιρία της Βενεζουέλας Electricidad de Caracas χρεοκόπησε, καθώς δεν δύναται να αποπληρώσει ένα ομόλογο αξίας 650 εκ. δολ., όπως αναφέρει το CNBC.
Το ομόλογο λήγει το 2018, η απόδοσή του είναι 8,5%, ενώ η Electricidad de Caracas έχει ήδη καθυστερήσει ένα μήνα στην πληρωμή του.
"Αυτή είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση χρεοκοπίας της Βενεζουέλας" ανέφερε ο Russ Dallen από το Caracas Capital, κάνοντας και μία παρομοίωση με το "καμπανάκι στο ορυχείο, που αναφέρει ότι ο αέρας είναι κακός".
Η χρεοκοπία έρχεται ενώ την προσεχή Δευτέρα η ISDA ( International Swaps and Derivatives Association) αναμένεται να αποφανθεί αν έχει συμβεί πιστωτικό γεγονός (δηλαδή, χρεοκοπία) και στον πετρελαϊκό γίγαντα της Βενεζουέλας Petroleos de Venezouela (PDVSA), νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο του 2017.
Η PDVSA δεν μπόρεσε να καλύψει μία πληρωμή ομολόγου 11,2 δισ. δολ. στις 2 Νοεμβρίου και αν η ISDA αποφανθεί ότι πρόκειται για πιστωτικό γεγονός, οι κάτοχοι ομολόγων θα κηρύξουν πτώχευση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία χιονοστιβάδα εξελίξεων.
"Περιμένουμε αν οι ομολογιούχοι θα κηρύξουν πτώχευση, κάτι που θα σημάνει χρεοκοπία για το σύνολο των ομολόγων αξίας 28 δις. δολ. της PDVSA" ανέφερε ο Stuart Culverhouse από την Exotic Capital, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μπορεί οι ομολογιούχοι να δώσουν περιθώριο στην κυβέρνηση για να τους πληρώσει, διότι αυτός φαίνεται να είναι και ο σκοπός τους.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει πει ότι θα κάνει τις πληρωμές της PDVSA, αλλά πολλοί αμφισβητούν την επιθυμία του καθεστώτος Maduro να πληρώσει, από τη στιγμή που ανακοίνωσε σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Βενεζουέλας.
"Τη Δευτέρα (13/11) θα ξέρουμε αν είναι μία χρεοκοπία και θα έχουμε μία σαφή άποψη για τη στρατηγική της Βενεζουέλας" ανέφερε ο Dallen από το Caracas Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης