Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβραμόπουλος: Αναγκαία η ενίσχυση της συνεργασίας Ευρώπης και αραβικών χωρών

Αβραμόπουλος: Αναγκαία η ενίσχυση της συνεργασίας Ευρώπης και αραβικών χωρών
Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ευρώπη η ήπειρος της αλληλεγγύης, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης
Την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και αραβικών χωρών σε όλους τους τομείς, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, υπογράμμισε σήμερα (10/11/2017) ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδο.
Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, η Ευρω-Αραβικής Σύνοδος δεν είναι μόνο ένα οικονομικό και εμπορικό φόρουμ, αλλά έχει και προεκτάσεις που αφορούν στην σταθερότητα στην περιοχή.
«Είναι αδύνατο να ορίσουμε τον πολιτισμό μας χωρίς τη συμβολή του αραβικού πολιτισμού, αλλά και τον αραβικό πολιτισμό δίχως τη συμβολή του ευρωπαϊκού», υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας πως ο αραβικός κόσμος είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές ζώνες στον κόσμο και ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε επηρεάζουν τις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας και έχουν αντίκτυπο ακόμα και στη λειτουργία των δημοκρατιών μας.
«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας, συνεννόησης και συνεργασίας.
Αναφερθείς στη μετανάστευση, ο ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και σύνθετο ζήτημα, τόσο για την ΕΕ, όσο και για τις αραβικές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι αν και έχουν γίνει μέχρι τώρα πολλά, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα.
«Παρότι η Ευρώπη βρέθηκε στην αρχή αυτής της κρίσης, αυτού του άνευ προηγουμένου φαινομένου, απροετοίμαστη, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα υιοθέτησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μετανάστευση», δήλωσε, προσθέτοντας πως προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή ήταν η διάσωση των ζωών στην θάλασσα.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι παράτυπες αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν μειωθεί σημαντικά, χάρη στη συνεχιζόμενη εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής.
«Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ευρώπη η ήπειρος της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και του ανοικτού πνεύματος», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη της Ευρώπης, προς χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, που αυτή τη στιγμή, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες.
«Όλες οι χώρες οφείλουν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του ΟΗΕ για τις επανεγκαταστάσεις από πληγείσες περιοχές, αλλά και από τις γειτονικές χώρες.
Εξίσου σημαντικές για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης είναι οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη.
Θυμίζω εδώ ότι άλλο πρόσφυγας και άλλο παρατυπος μετανάστης.
Ο πρόσφυγας δικαιούται διεθνούς προστασίας, με βάση τις διεθνείς συνθήκες.
Ο παράτυπος μετανάστης, όμως, γνωρίζει ότι ο δρόμος για να έρθει κάποιος στην Ευρώπη δεν είναι άλλος παρά ο νόμιμος.
Γι’ αυτό και η ΕΕ εντείνει τη συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης για την επανεισδοχή», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ο επιμερισμός των ευθυνών ανάμεσα στην παγκόσμια κοινότητα είναι κλειδί για την επιτυχία των προσπαθειών.
«Γιατί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της είναι ακριβώς η μείωση της έντασης στην περιοχή, η αποκατάσταση της σταθερότητας και βεβαίως η εξάλειψη των συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και η ενίσχυση της ασφάλειας.
Η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών μας και δεν αφορά μονάχα σε ένα έθνος ή μια περιοχή.
Είναι ζήτημα που δεν σταματά σε σύνορα και ηπείρους», τόνισε.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην ασφάλεια και στην αντι-τρομοκρατία, τονίζοντας πως είναι προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά είναι να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν αναγνωρίζει σύνορα», επεσήμανε, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως απαιτείται κατ’ αρχήν αμοιβαία εμπιστοσύνη και ισχυρό αίσθημα ενότητας και κοινού σκοπού.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται το Ισλάμ με την τρομοκρατία, τονίζοντας πως πρέπει, επομένως, να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και να διευρυνθεί η κοινή δράση και συνεργασία προς τον στόχο αυτό.
«Κοινή δράση και μέτωπο ενάντια στα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και εθνικισμού, τα οποία όμως δυστυχώς όλο και περισσότερο κερδίζουν κατά τρόπο ανησυχητικό έδαφος και στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Είναι κοινή ευθύνη και απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες για να ανακόψουμε τέτοιες τάσεις που διαβρώνουν τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Όπως τόνισε, η ασφάλεια στις χώρες του Αραβικού Κόσμου αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη γόνιμων σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.
«Σήμερα, η συνεργασία της Ευρώπης και των Αραβικών Κρατών είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.
Οι οικονομίες μας είναι όλο και πιο συνδεδεμένες, και το ίδιο ισχύει για τους πολίτες μας.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στην Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως αποτέλεσε, αποτελεί και έχει όλα τα εχέγγυα για να παραμείνει ένας κόμβος ανάπτυξης, μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο,
«Σήμερα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει και τις γνωστές σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις.
Ωστόσο, οι προκλήσεις αυτές μπορούν να γίνουν και ευκαιρίες αν επωφεληθούμε από αυτές», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης