Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (SSM): Δεν εστιάζουμε μόνο στα παλαιά NPLs - Να αποτραπεί η δημιουργία νέων - Πιθανή καθυστέρηση στις αλλαγές

Nouy (SSM): Δεν εστιάζουμε μόνο στα παλαιά NPLs - Να αποτραπεί η δημιουργία νέων - Πιθανή καθυστέρηση στις αλλαγές
Η επικεφαλής του SSM ενημέρωση της Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
Σαφές μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα έστειλε για ακόμα μία φορά η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ και του SSM... Danièle Nouy, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαμάχη σχετικά με τις προτάσεις της ΕΚΤ όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs.
«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε στα υφιστάμενα NPLs, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αποτραπεί η δημιουργία νέων στο μέλλον» τόνισε κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει αυτό το επιπλέον βήμα δεδομένου ότι τώρα έχουμε πολύ ευνοϊκές συνθήκες στην Ευρώπη.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το momentum προχωρώντας σε ενέργειες που αποβλέπουν στο μέλλον, κατά τη διάρκεια αυτών των όλων και καλύτερων χρονικών περιόδων» επεσήμανε η ίδια.
Αναφερόμενη στις προτάσεις της ΕΚΤ που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 4 Οκτωβρίου, η Nouy επεσήμανε ότι στόχος είναι η δημιουργία πιο έγκαιρων πρακτικών προβλέψεων για τα νέα NPLs από το 2018 και μετά και η αποφυγή νέας αύξησης των NPLs στο μέλλον.
Η ΕΚΤ προτείνει να καλύπτονται πλήρως τα μη εξασφαλισμένα δάνεια εάν αξιολογηθούν ως μη-εξυπηρετούμενα επί δύο χρόνια.
Για τα εξασφαλισμένα δάνεια, η πρόταση θα ήταν η 100% κάλυψη έπειτα από επτά έτη για δάνεια που είναι αξιολογημένα ως μη εξυπηρετούμενα.
Οι προβλέψεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλα τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που ταξινομούνται ως τέτοια μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.
Πάντως, η ίδια τόνισε ότι οι προτάσεις αυτές, εάν υιοθετηθούν, είναι εντός της δικαιοδοσίας της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου του 2017, ενώ η Nouy διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ -πριν καταλήξει στο οριστικό σχέδιο- θα λάβει υπόψη της όλα τα σχόλια που θα κατατεθούν.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης των αυστηρότερων κανόνων

Εν τω μεταξύ η Nouy άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η υιοθέτηση των νέων αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τα κόκκινα δάνεια μετά την κριτική που έχει δεχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ιταλία.
«Εάν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και τις αρχές του νέου έτους 2018… έχουμε δυσκολίες στην πλήρη αξιοποίηση αυτού που μας δόθηκε, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν είναι η καλύτερη ημερομηνία για να αρχίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης