Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νορβηγία απευθύνει έκκληση για ομαλό Brexit και διατήρηση των εμπορικών σχέσεων

Η Νορβηγία απευθύνει έκκληση για ομαλό Brexit και διατήρηση των εμπορικών σχέσεων
Η Νορβηγία ανησυχεί, μεταξύ άλλων, για την τύχη των Νορβηγών που ζουν στη Βρετανία, την αλιευτική πολιτική και ποιοι όροι θα δίνονταν στη Βρετανία μετά το Brexit και εάν θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη Νορβηγία
Να διασφαλίσουν ότι το Brexit θα είναι ομαλό και δεν θα διαταράξει τις εμπορικές σχέσεις μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 η Νορβηγία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Νορβηγία έχει επιλέξει να παραμείνει εκτός της ΕΕ, αλλά πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και να είναι επίσης στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) μαζί με την Ελβετία, Λιχτενστάιν.
"Για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΖΕΣ πρέπει να συμφωνήσουν σε νομικές ρυθμίσεις που θα τεθούν ταυτόχρονα με τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε η Marit Berger Roesland, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε μία ομιλία στο Δουβλίνο.
Η Νορβηγία ανησυχεί, μεταξύ άλλων, για την τύχη των Νορβηγών που ζουν στη Βρετανία, την αλιευτική πολιτική και ποιοι όροι θα δίνονταν στη Βρετανία μετά το Brexit και εάν θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη Νορβηγία.
Η Roesland είπε στο Reuters ότι ενώ το Όσλο δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχει κατανόηση της θέσης του στο Λονδίνο και ότι τώρα βρίσκεται στην εξεύρεση τεχνικής λύσης.
"Αν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνήσουν σε όρους που σχετίζονται με την ενιαία αγορά, όπως είναι τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να βρούμε τρόπους για την επέκτασή τους στα μέλη του ΕΟΧ ", δήλωσε η Roesland, η οποία διορίστηκε τον ρόλο τον περασμένο μήνα .
"Ομοίως, όλες οι μεταβατικές συμφωνίες που επεκτείνουν την εφαρμογή της ενιαίας αγοράς πρέπει να περιλαμβάνουν και τα κράτη του ΕΟΧ.
Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να έχουμε μια κατακερματισμένη λύση και αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Νορβηγία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης