Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητα στο 1,75% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας

Αμετάβλητα στο 1,75% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας
Η Τράπεζα έχει ενσωματώσει προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των νέων κυβερνητικών πολιτικών σε τέσσερις τομείς
Η  Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε αμετάβλητα στο 1,75% τα επιτόκια
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και ο πληθωρισμός και τα μισθολογικά αποτελέσματα παραμένουν υποτονικά.
Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων είναι σχετικά σταθερές.
Οι αποδόσεις των ομολόγων και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν χαμηλά και οι τιμές των μετοχών είναι σχεδόν ρεκόρ.
Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει χαλαρώσει και, εάν διατηρηθεί, θα αυξήσει τον εμπορικό πληθωρισμό και θα προωθήσει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη.
Το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2017  αυξήθηκε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας, μετά από σχετική αδυναμία τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.
Η ανάπτυξη της απασχόλησης ήταν ισχυρή και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί, με τις ασθενέστερες προοπτικές για τη στέγαση και τις κατασκευές να αντισταθμίζονται από την ευνοϊκή νομισματική πολιτική και τα αυξημένα δημοσιονομικά κίνητρα.
Η Τράπεζα έχει ενσωματώσει προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των νέων κυβερνητικών πολιτικών σε τέσσερις τομείς: νέες κρατικές δαπάνες, το πρόγραμμα KiwiBuild. αυστηρότερες απαιτήσεις θεωρήσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο αντίκτυπος αυτών των πολιτικών παραμένει πολύ αβέβαιος.
Ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών μετριάστηκε λόγω των περιορισμών του λόγου δανείων προς αξία, της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό και της σύσφιγξης των πιστωτικών συνθηκών.
Ο χαμηλός πληθωρισμός τιμών των κατοικιών αναμένεται να συνεχιστεί, ενισχυμένος από νέες κυβερνητικές πολιτικές για τη στέγαση.
Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ ήταν 1,9% το Σεπτέμβριο του 2017.
Ο πληθωρισμός στον τομέα των εμπορεύσιμων προϊόντων αυξήθηκε λόγω του χαμηλότερου δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας και των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, αλλά αναμένεται να μαλακώσει σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χαμηλό παγκόσμιο πληθωρισμό.
Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ αναμένεται να παραμείνει κοντά στο μέσο όρο του εύρους στόχου και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι καλά σταθεροποιημένες στο 2%.
Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ευνοϊκή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν και η πολιτική ίσως χρειαστεί να προσαρμοστεί αναλόγως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης