Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Παιχνίδια εξουσίας στη Σαουδική Αραβία - Τα σχέδια του πρίγκιπα και ταράζουν τις ισορροπίες

FT: Παιχνίδια εξουσίας στη Σαουδική Αραβία - Τα σχέδια του πρίγκιπα και ταράζουν τις ισορροπίες
Οι μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες είναι τόσο μεγάλες ώστε συγκρούονται μεταξύ τους
Ο τελευταίος πολιτικός σεισμός στη Σαουδική Αραβία ήταν ο πιο δραματικός σε μια σειρά από ζοφερές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο βασίλειο αναφέρουν οι Financial Times.
Περιλάμβανε την απομάκρυνση ενός δυνητικού αντιπάλου του Mohammad Bin Salman, του Miteb bin Abdullah, γιού του τελευταίου βασιλιά και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς και τη σύλληψη άλλων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Alwaleed bin Talal, του δισεκατομμυριούχου επενδυτή.
Ο 32χρονος Mohammad Bin Salman δεν είναι ο μονάρχης, αν και οι εικασίες κάνουν λόγο ότι είναι εν δυνάμει διάδοχος του θρόνου καθώς ο πατέρας του, ο βασιλιάς Salman σχεδιάζει να παραιτηθεί υπέρ του.
Ωστόσο ατό που αποδεικνύει είναι ότι είναι ένας νεαρός άνδρας ο οποιος προχωρά με βιασύνη για να συσσωρεύσει δύναμη στα χέρια του και να μετατρέψει το βασίλειο σε ένα πιο κοινωνικά φιλελεύθερο και οικονομικά μέρος.
Βέβαια με τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά να επιτύχει τους στόχους του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια.
Αν και στοιχηματίζει ότι οι νεαροί Σαουδάραδες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα τον υποστηρίξουν, εντούτοις ο Mohammad Bin Salman αποξενώνει επίσης τμήματα της κοινωνίας - από τους κληρικούς, τις πολιτικές ελίτ, μέλη της βασιλικής οικογένειας έως την επιχειρηματική αφρόκρεμα της χώρας.
Οι φιλοδοξίες του πρίγκιπα είναι τόσο τεράστιες ώστε συγκρούονται μεταξύ τους.
Αφενός, θέλει να επιστρέψει τη Σαουδική Αραβία στο πιο κοινωνικά φιλελεύθερο σύστημα που επικρατούσε πριν από την εξαγορά του Μεγάλου Τζαμιού στη Μέκκα το 1979 από έναν εξτρεμιστή Wahhabi.
Το γεγονός αυτό τρομοκράτησε τόσο πολύ τη βασιλική οικογένεια η οποία παραχώρησε σημαντική κοινωνική εξουσία στους κληρικούς.
Το οικονομικό του πρόγραμμα στοχεύει να μειώσει τα οφέλη των πολιτών τα οποία το κράτος δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά και να θέσει τέλος στον "εθισμό" της Σαουδικής Αραβίας στο πετρέλαιο.
Ο Mohammad Bin Salman αναγνωρίζει ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση απαιτεί δραστική "χειρουργική επέμβαση".
Αλλά παράλληλα με αυτούς τους αξιέπαινους στόχους, ο πρίγκιπας ακολουθεί ένα αυστηρό παιχνίδι που δεν έρχεται σε αντίθεση - εσωτερικά, εντός της βασιλικής οικογένειας ή ακόμα και ανάμεσα σε άλλους γείτονες Σουνίτες.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - τα οποία αποτελούν το κύριο φόρουμ για του Σαουδάραβες να εκφράζουν πολιτικές απόψεις, οι επικριτές έχουν σιγήσει.
Δεκάδες διανοούμενοι, κληρικοί και επιχειρηματίες έχουν αναγκαστεί να στρογγυλοποιήσουν τις απόψεις τους.
Το Σαββατοκύριακο, ο Mohammad Bin Salman έκανε ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας άμεσα στους βασιλικούς ξαδέλφους της και την παραδοσιακή επιχειρηματική ελίτ.
Ομοίως, η εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας χαρακτηρίζεται από μια νέα ορμητικότητα που στοχεύει στην απομάκρυνση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Μετά τη διεξαγωγή πολέμου στην Υεμένη ενάντια στους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ο Mohammad Bin Salman έχει οδηγήσει τη διπλωματική μάχη κατά του Κατάρ, ενός κράτους που αρνείται να "δεχθεί" τη γραμμή της Σαουδικής Αραβίας.
Ώρες πριν από τις συλλήψεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο, ο Saad Hariri, πρωθυπουργός του Λιβάνου και σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε την παραίτησή του από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που περιλαμβάνει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.  
Η ανακοίνωση έγινε στο Ριάντ και σε ένα κανάλι της Σαουδικής Αραβίας.
Πολλοί στο Λίβανο υποθέτουν ότι ο κ. Hariri ειδοποιήθηκε από τους Σαουδάραβες προστάτες τους να υποβάλλει την παραίτησή του
Οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς και μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν βρίσκει απήχηση στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας.
Αλλά η εκτέλεση δεν θα δημιουργήσει αναγκαστικά εμπιστοσύνη.
Ούτε οι πολιτικές χωρίς ευρύτερο ρίσκο.
Ο πόλεμος στην Υεμένη κοστίζει δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας που υποσχόταν ο Mohammad Bin Salman.
Οι συλλήψεις ενισχύουν επίσης την αυθαίρετη φύση της σαουδικής κυριαρχίας και εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Ότι χτίζει με το ένα χέρι ο Mohammad Bin Salman, θα μπορούσε να καταστρέψει με το άλλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης