Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Ανακήρυξε το Παρίσι ως την πιο καινοτόμο ευρωπαϊκή πόλη για το 2017

Κομισιόν: Ανακήρυξε το Παρίσι ως την πιο καινοτόμο ευρωπαϊκή πόλη για το 2017
Κατά την τελευταία δεκαετία, το Παρίσι έχει κατασκευάσει περισσότερα από 100 000 τετραγωνικά μέτρα φοιτητικών κοιτώνων και φιλοξενεί πλέον τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη παγκοσμίως
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε σήμερα 7 Νοεμβρίου 2017, στο Παρίσι (Γαλλία) το βραβείο 2017 για την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας (iCapital) με έπαθλο 1 εκατ. ευρώ.
Το βραβείο iCapital, το οποίο χορηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», αναγνωρίζει το Παρίσι για τη στρατηγική του στην καινοτομία.
Το Ταλίν (Εσθονία) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) επελέγησαν ως επιλαχόντες, και οι δύο έλαβαν από 100.000 ευρώ.
Το χρηματικό έπαθλο θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω επέκταση των προσπαθειών καινοτομίας των πόλεων.
Ο Carlos Moedas, Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στη διάσκεψη κορυφής του Διαδικτύου στη Λισαβόνα.
"Οι πόλεις δεν καθορίζονται από το μέγεθος και τον πληθυσμό τους, αλλά από το εύρος του οράματός τους και από τη δύναμη που τους απονέμονται στους πολίτες, μερικές πόλεις δεν φοβούνται να πειραματιστούν, δεν φοβούνται να εμπλέξουν τους πολίτες τους στην ανάπτυξη και τη δοκιμή για νέες ιδέες, αυτές είναι οι πόλεις που ενδυναμώνουν τους πολίτες τους και σήμερα είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε αυτές τις πόλεις" υποστήριξε.
Ο Επίτροπος κ. Moedas πρόσθεσε:
"Ο ανταγωνισμός του τρέχοντος έτους ήταν ιδιαίτερα σκληρός.
Τα εξαιρετικά επιτεύγματα όλων των ανταγωνιστών αποτελούν σπουδαία παραδείγματα της ζωτικής σημασίας των οικοσυστημάτων καινοτομίας μας και της συμμετοχής των πολιτών στην Ευρώπη".
Κατά την τελευταία δεκαετία, το Παρίσι έχει κατασκευάσει περισσότερα από 100 000 τετραγωνικά μέτρα κοιτώνων και φιλοξενεί πλέον τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη παγκοσμίως.
Επιπλέον, η πόλη δαπανά το 5% του προϋπολογισμού της για έργα που προτείνονται και εφαρμόζονται από τους πολίτες.
Χάρη σε αυτή τη στρατηγική, οι πολίτες από τον ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό και ακαδημαϊκό τομέα έχουν κάνει το Παρίσι να γίνει πραγματικά FabCity.
Το έργο Reinventing Paris είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πόλη διευκολύνει την καινοτομία, καλώντας εθνικά και διεθνή ταλέντα να ανοικοδομήσουν πολλά από τα σημαντικά της αξιοθέατα.
Στην τρέχουσα φάση του έργου η πόλη καλεί διεπιστημονικές ομάδες να υποβάλουν καινοτόμα σχέδια αστικής ανάπτυξης, για τη μετατροπή ορισμένων υπογείων χώρων στο Παρίσι.
Το Ταλίν έχει βραβευτεί για την πρωτοβουλία του να λειτουργήσει ως χώρος δοκιμών, για τις πιθανές πρωτοποριακές τεχνολογίες.
Ο δήμος προώθησε τη χρήση αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, ρομπότ παράδοσης δεμάτων και την κοινή χρήση.
Το Ταλίν έχει επίσης εφαρμόσει ένα καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής διαμονής, το οποίο επιτρέπει σε πολίτες και επιχειρήσεις να συνεργάζονται στενά με ξένους επιχειρηματίες.
Το Τελ Αβίβ έχει δημιουργήσει ένα ευφυές αστικό εργαστήριο Smart City, το οποίο συνδέει καινοτόμες επιχειρήσεις με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πρωτοποριακές καινοτομίες για την επίλυση αστικών προκλήσεων.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του Τελ Αβίβ και τμήμα του βραβείου θα διατεθεί στην ενίσχυση της Πρωτοβουλίας για την έξυπνη εκπαίδευση, που αναπτύχθηκε από τον Δήμο σε συνεργασία με τους δασκάλους, τους γονείς, τους φοιτητές και τις τοπικές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ιστορικό
Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου καινοτομίας του 2017 ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 για πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους από κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Τριάντα δύο πόλεις από δεκαεπτά χώρες υπέβαλαν αίτηση στον διαγωνισμό του τρέχοντος έτους.
Ο νικητής και οι δύο επιλαχόντες επιλέχθηκαν από δέκα φιναλίστ βάσει νέων πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Οι νικητές επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που προέρχονταν από πανεπιστήμια και τον επιχειρηματικό τομέα.
Οι αξιολογητές επιλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων εμπειρογνωμόνων του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».
Τα κριτήρια ανάθεσης επικεντρώθηκαν σε πόλεις που είναι πρόθυμες να δοκιμάσουν νέες πρωτοβουλίες με πρωτοβουλία των πολιτών για την εξεύρεση λύσεων για τις κοινωνικές τους προκλήσεις.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014.
Τα βραβεία απονέμονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», του μεγαλύτερου προγράμματος πλαισίου έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, με προϋπολογισμό 77 δισ. ευρώ για επτά χρόνια (2014-2020).
Ο διαγωνισμός για την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει το α΄ 3μηνο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης