Διεθνή

ΥΠΕΞ Ιράν: Ψευδείς και προκλητικές οι κατηγορίες της Σ. Αραβίας εναντίον μας

ΥΠΕΞ Ιράν: Ψευδείς και προκλητικές οι κατηγορίες της Σ. Αραβίας εναντίον μας
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου απάντησε στις κατηγορίες του σαουδάραβα πρίγκιπα, Mohammed Bin Salman
Ως ψευδείς και προκλητικές χαρακτήρισε το Ιράν τις δηλώσεις του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Bin Salman, ο οποίος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι παρέχει πυραύλους στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών,οι ισχυρισμοί από πλευράς Σαουδικής Αραβίας είναι «ψευδείς, ανεύθυνοι, καταστροφικοί και προκλητικοί», καθώς η Τεχεράνη κατηγορήθηκε ουσιαστικά ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση των Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο (4/11).
Σημειώνεται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η φερόμενη εμπλοκή του Ιράν στην παροχή πυραύλων στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη αποτελεί «άμεση στρατιωτική επίθεση από το ιρανικό καθεστώς», καθώς και ότι «μπορεί να θεωρηθεί πράξη πολέμου εναντίον του βασιλείου».
Το Σάββατο το βράδυ ένας πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούτι από την Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας αναχαιτίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ, με αποτέλεσμα τα θραύσματα που έπεσαν στο έδαφος να προκαλέσουν υλικές ζημιές.
Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι προσφέρει λαθραία στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι, ενώ ο υπό το Ριάντ αραβικός συνασπισμός που δρα στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει στην Τεχεράνη «με τον προσήκοντα τρόπο και την κατάλληλη στιγμή».
Οι κατηγορίες του Bin Salman ήταν οι πιο πρόσφατες εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορείται όχι μόνο για το ζήτημα της Υεμένης, αλλά και για το ζήτημα του Λιβάνου.
Συγκεκριμένα, το Ιράν υποστηρίζει τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τη σιιτική μαχητικής και πολτική ομάδα που κατέχει τεράστια εξουσία στο υπουργικό συμβούλιο και ως μέρος μίας φιλοσυριακής συμμαχίας στο κοινοβούλιο του Λιβάνου.
Μάλιστα, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Χεζμπολάχ είχαν κατηγορηθεί από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Saad Hariri, για την ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών.
«Το Ιράν ελέγχει την περιοχή και τη λήψη αποφάσεων τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Hariri σε ανακοίνωση που εξέδωσε, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι «θα χάσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης