Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurasia Group και Stratfor «βλέπουν» πολιτικά παιχνίδια πίσω από την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας

Eurasia Group και Stratfor «βλέπουν» πολιτικά παιχνίδια πίσω από την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας
O Maduro προσπαθεί να κερδίσει πολιτικά σημεία και να βοηθήσει να εξασφαλιστεί η θέση του ως του ισχυρού προσώπου στη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro προσπαθεί να βρει και να αντλήσει υποστήριξη για τις προεδρικές εκλογές του 2018 με την ανακοίνωση του περί  μαζικής αναδιάρθρωσης του εξωτερικού χρέους της χώρας του.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Maduro ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 120 δισ. δολαρίων της Βενεζουέλας.
Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης θα διευθυνθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Tareck El Aissami, ο οποίος θα ξεκινήσει επίσης "την καταπολέμηση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρας μας", ανέφερε ο Maduro.
Αλλά μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, δεδομένης μιας σειράς κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στο 2017.
Η ανακοίνωση εγείρει επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών.
"Υπάρχει μια πολιτική στρατηγική γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους", αναφέρει σε report της η Risa Grais-Targow, διευθύντρια της συμβουλευτικής Eurasia Group για θέματα πιστωτικού κινδύνου στη Λατινική Αμερική.
"Νομίζω ότι ο Maduro με την κίνηση αυτή στοχεύει στις προεδρικές εκλογές του 2018".
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2018.
Ο Maduro - ο σημερινός πρόεδρος και διάδοχος του Hugo Chavez, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πίεση από την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα.
Η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί σε μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα να "τρέξει" με 2.350 το 2018.
Ο καλπάζον πληθωρισμός βοήθησε την υποτίμηση του νομίσματος της Βενεζουέλας, του Bolivar.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 δολάριο ισούται με 46.000 Bolivar στη μαύρη αγορά.
Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη τροφίμων και βασικών αγαθών.
Ωστόσο, αποκαλύπτοντας τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας, ο Maduro προσπαθεί να κερδίσει πολιτικά σημεία και να βοηθήσει να εξασφαλιστεί η θέση του ως του ισχυρού προσώπου στη Βενεζουέλα τόνισε ο Reggie Thompson, στρατηγικός αναλυτής του think tank Stratfor.
"Ο Maduro και οι μακροπρόθεσμοι σύμμαχοί του θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος", δήλωσε ο Thompson, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης φαίνεται σαν μια πολιτική κίνηση.
"Η ανακοίνωση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", είπε.
"Παράλληλα επικεφαλής τέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tareck El Aissami", ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.
 "Τέλος, υπάρχει απαγόρευση συναλλαγών με νέα ομόλογα της Βενεζουέλας, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναδιάρθρωση μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης