Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (EKT): Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής ήταν αποτελεσματικά - Γιατί αποφασίστηκε επέκταση του QE

tags :
Praet (EKT): Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής ήταν αποτελεσματικά - Γιατί αποφασίστηκε επέκταση του QE
«Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής ήταν αποτελεσματικά κάτι που αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες οικονομικά εξελίξεις» επεσήμανε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ 
Αποτελεσματικά χαρακτήρισε ο Peter Praet, αξιωματούχος της ΕΚΤ, τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής δεδομένης της πορείας της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής ήταν αποτελεσματικά κάτι που αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες οικονομικά εξελίξεις.
Οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν εξαφανιστεί.
Κάποια μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμα δεν έχουν φανεί πειστικές ενδείξεις διαρκούς ανοδικής τάσης.
Συνολικά, η εξέλιξη του πληθωρισμού, παρά τη σταθερή ανάπτυξη, παρέμεινε υποτονική» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια επέκταση της προγράμματος (QE) δικαιολογείται από τη συνεχή ανάγκη ύπαρξης σημαντικού βαθμού διευκολυντικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η πολυπόθητη σύγκλιση του πληθωρισμού».
Όπως είπε κατά την εξέταση της μελλοντικής πορείας του προγράμματος αγορών ομολόγων υπήρξαν τρεις παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο:
1. Ρυθμός: Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη μας στη σταδιακή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας. Αυτό απαιτούσε μικρότερο ρυθμό αγορών.
2. Χρονικός ορίζοντας: Πάντα δίναμε έμφαση στο ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι επίμονη και υπομονετική μέχρι να ενισχυθεί ο πληθωρισμός.
Αυτό προϋποθέτει μακρύτερο χρονικό ορίζοντα αγορών assets.
3. Επιλογή: Η διατήρηση της επιλογής για επανα-αξιολόγηση του προγράμματος αγορών assets, αν είναι δικαιολογημένη, είναι σύμφωνη με την καθοδήγηση προς τα εμπρός για το πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης