Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σημείο καμπής η Σαουδική Αραβία - O πρίγκιπας Salman εδραιώνει την εξουσία του με εκκαθαρίσεις

Σε σημείο καμπής η Σαουδική Αραβία - O πρίγκιπας Salman εδραιώνει την εξουσία του με εκκαθαρίσεις
«Πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο καμπής», σχολιάζει στη Wall Street Journal ο Bruce Riedel, αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings
Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, με τον 32χρονο πρίγκιπα και μελλοντικό βασιλιά Mohammed bin Salman, να εδραιώνει την εξουσία του μέσα από έναν κύκλο εκκαθαρίσεων.
«Πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο καμπής», σχολιάζει στη Wall Street Journal ο Bruce Riedel, αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings και πρώην αξιωματούχος της CIA.
«Η πολιτική που εφαρμόζει η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, έχει εξελιχθεί από ένα συναινετικό σπορ σε ένα άθλημα ασταθές και αιματηρό», σχολιάζει χαρακτηριστικό.
Η στοχοποίηση και η σύλληψη κορυφαίων αξιωματούχων του Εμιράτου, αποτελεί μια κλιμάκωση της πολιτικής εκκαθάρισης που εφαρμόζει ο πρίγκιπας τους τελευταίους μληνες.
Ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής διέταξε τις συλλήψεις μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Alwaleed bin Talal, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς επιχειρηματίες του βασιλείου.
Ο πρίγκιπας Alwaleed, ανιψιός του βασιλιά και ιδιοκτήτης της εταιρείας επενδύσεων Kingdom Holding, επενδύει σε επιχειρήσεις όπως η Citigroup  και το Twitter.
Συνολικά συνελήφθησαν 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί που κρατήθηκαν, όπως δήλωσαν δύο ανώτεροι υπάλληλοι δήλωσαν στο Reuters.
Η εκκαθάριση ενάντια στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ του βασιλείου στόχευε επίσης τον επικεφαλής της εθνικής φρουράς πρίγκιπα Miteb bin Abdullah ο οποίος κρατήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρίγκιπα Khaled bin Ayyaf.
Τα νέα της εκκαθάρισης ήρθαν νωρίς την Κυριακή (5/11/2017), αφού ο βασιλιάς Mohammed αποφάσισε τη δημιουργία μιας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπό την προεδρία του πρίγκιπα Mohammed bin Nayef, του 32χρονου γιου του που συγκεντρώνει τις νέες υπερεξουσίες του βασιλείου.
Το νέο όργανο έλαβε ευρείες εξουσίες για τη διερεύνηση υποθέσεων, την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και ταξιδιωτικών περιορισμών και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης