Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ορίστηκαν μετά από πολλές περιπέτειες για τον Δεκέμβριο του 2018 οι εκλογές στο Κονγκό

Reuters: Ορίστηκαν μετά από πολλές περιπέτειες για τον Δεκέμβριο του 2018 οι εκλογές στο Κονγκό
Mέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 43 εκατομμύρια άνθρωποι για να ψηφίσουν
Η εκλογική επιτροπή του Κονγκό ανακοίνωσε την Κυριακή 5/11 ότι οι προεδρικές εκλογές για την αντικατάσταση του Joseph Kabila θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2018, όπως μεταδίδει το Reuters.
Aνακοινώθηκε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 43 εκατομμύρια άνθρωποι για να ψηφίσουν.
Οι επανειλημμένες καθυστερήσεις και αναβολές των εκλογών, που αρχικά ήταν να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2016 προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανές ταραχές και ότι το κεντροαφρικανικό έθνος θα μπορούσε να διολισθήσει ξανά στις συγκρούσεις που είχαν ως συνέπεια να σκοτωθούν χιλιάδες, όπως πριν από καμιά 15αριά χρόνια.
Πολλοί είχαν πεθάνει και από την πείνα και ασθένειες.
Η εκλογική επιτροπή είχε αρχικά πει ότι οι εκλογές δεν γίνεται να διεξαχθούν νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2019, αλλά η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Δεκάδες πέθαναν κατά τις διαδηλώσεις κατά του Kabila, που είχε αρνηθεί πολλές φορές να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά το γεγονός ότι η θητεία του είχε ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2016.
Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley που είχε συναντηθεί με τον Kabila πρόσφατα, είχε πει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα στο 2018, αλλιώς ο ίδιος θα έχανε τη διεθνή στήριξη.
Αλλά με τις εκλογές να μην φαίνονται στον ορίζοντα, η χώρα μπήκε σε πολιτική κρίση με βία και ανομία στα ανατολικά και στο κεντρικό Κονγκό.
Ο Kabila κυβέρνησε το Κονγκό από το 2001, όταν και είχε δολοφονηθεί ο πατέρας του, ενώ υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στη διεξαγωγή των εκλογών οφειλόταν στη διαδικασία της καταγραφής των ψηφοφόρων σε αυτή την αχανή χώρα.
Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι απλά χρησιμοποιούσε τις αναβολές για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να έχει δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος.
Εκείνος το αρνείται, ωστόσο, δεν έχει πει κατηγορηματικά ότι αποχωρεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης