Τελευταία Νέα
Διεθνή

Paradise Papers: 13,5 εκ. έγγραφα για off shore εμπλέκουν 120 πολιτικούς και W. Ross με Ρωσία

tags :
Paradise Papers: 13,5 εκ. έγγραφα για off shore εμπλέκουν 120 πολιτικούς και W. Ross με Ρωσία
Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο
Τα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).
Τα έγγραφα περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.
Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν σήμερα (5/11/2017) από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκαλύπτονται:

- Εκτενείς συναλλαγές από μέλη της κυβέρνησης του Donald Trump και δωρητών με υπεράκτια εταιρεία, η οποία ανήκει στον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
  Να σημειωθεί ότι, βάσει των εγγράφων αποκαλύπτεται πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross φαίνεται να έχει μερίδιο σε ρωσική επιχείρηση στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει  επιβάλλει κυρώσεις.
- Κατοχή off shore εταιρείας από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας στα νησιά Cayman με εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες 
 -Επιθετική φοροαποφυγή από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike και η Apple.
- Το μυστικό δάνειο που χρησιμοποίησε η πολυεθνική εταιρεία Glencore που εδρεύει στο Λονδίνο στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει επικερδή μεταλλευτικά δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
-Οι σύνθετες υπεράκτιες διαδρομές που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν μερίδια σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Άρσεναλ και του Έβερτον.
Συνολικά αποκαλύπτονται υπεράκτια συμφέροντα και δραστηριότητες από περισσότερους από 120 πολιτικούς και παγκόσμιους ηγέτες.
Αποκαλύπτονται οι φορολογικοί παράδεισοι πολυεθνικών εταιρειών σε Αφρική, Ασία, Μαυρίκιο και Σιγκαπούρη.
Επίσης παρέχονται σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών αεροσκαφών και σκαφών αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων διάσημων αθλητών, χρησιμοποίησαν τις δομές αποφυγής φορολογίας του Isle of Man.
Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα.
Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schroeder αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank.

Πως εμπλέκεται ο Wilbur Ross με την Ρωσία;

Ο Wilbur Ross, υπουργός εμπορίου της κυβέρνησης Trump στις ΗΠΑ, μοιράζεται κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα με την οικογένεια του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια από τα ιδιωτικά χρήματα της Βασίλισσας επενδύθηκαν...περίεργα.
Ο στενός σύμβουλος του Justin Trudeau (Πρωθυπουργός Καναδά), Stephen Bronfman, βοήθησε να μεταφερθούν τεράστια ποσά σε off shore
Ένας βασικός βοηθός του πρωθυπουργού του Καναδά έχει συνδεθεί με έργα που μπορεί να έχουν κοστίσει sτο έθνος εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, απειλώντας τον Justin Trudeau, ο οποίος έχει αγωνιστεί να κλείσει τους φορολογικούς παραδείσους
Ο Λόρδος Ashcroft, πρώην αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και σημαντικός δωρητής, μπορεί να αγνοεί τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των υπεράκτιων επενδύσεων του.

Πώς συμμετέχει η βασίλισσα;

Το BBC αναφέρει ότι έγγραφα δείχνουν ότι περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια από τα ιδιωτικά χρήματα της Βασίλισσας επενδύθηκαν σε off shore.
Τοποθετήθηκαν κεφάλαια στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της ύψους 500 εκατ στερλινών.
Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις επενδύσεις και καμία πρόταση ότι η βασίλισσα δεν καταβάλλει φόρο, αλλά μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το αν ο μονάρχης πρέπει να επενδύει σε υπεράκτιες εταιρίες.
Τα αρχεία δείχνουν ότι από το 2007 η ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας επενδύθηκε σε ένα fund των Νήσων Κέιμαν, το οποίο με τη σειρά του επένδυσε σε εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που ελέγχεται από την BrightHouse, μια βρετανική εταιρεία με προκλητικά επιτόκια.

Wilbur Ross  και ρωσική σύνδεση

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ...Wilbur Ross, διατηρεί συμμετοχή σε μια ναυτιλιακή εταιρεία, την Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου για μια ρωσική επιχείρηση ενέργειας στην οποία συμμετέχει ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν του ρώσου προέδρου.
Ο Ross έχει μετοχική σχέση σε μια ναυτιλιακή εταιρεία, την Navigator Holdings, η οποία ανήκε εν μέρει στην πρώην επενδυτική του εταιρεία.
Μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Navigator είναι η συνεργασία με την ρωσική επιχείρηση ενέργειας που ελέγχεται, με τη σειρά της, από τον γαμπρό του Πούτιν και από άλλα μέλη του εσωτερικού κύκλου του Ρώσου Προέδρου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης