Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ξεκινά αύριο (6/11) στη Βόννη η Διάσκεψη για το Κλίμα στη σκιά της αποχώρησης Trump

Deutsche Welle: Ξεκινά αύριο (6/11) στη Βόννη η Διάσκεψη για το Κλίμα στη σκιά της αποχώρησης Trump
Στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Κλίμα βρίσκεται η συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού από τον Δεκέμβριο του 2015
Ξεκινά αύριο Δευτέρα 6/11 στη Βόνη της Γερμανίας η Διάσκεψη για το Κλίμα με τα νησιά Φίτζι να έχουν την προεδρία της κρίσιμης συνάντησης, που πραγματοποιείται μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου που να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, υπό κανονικές συνθήκες η χώρα που φιλοξενεί την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP) είναι και ο διοργανωτής. Επειδή όμως τα μικρά νησιά Φίτζι του νότιου Ειρηνικού δεν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 25.000 εκπροσώπων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων, η φετινή διάσκεψη πραγματοποιείται από 6/11 μέχρι 17/11 στη Βόννη υπό την προεδρία του ηγέτη των νήσων και πρώην στρατηγού Frank Bainimarama.
Στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Κλίμα βρίσκεται η συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού από τον Δεκέμβριο του 2015. Όλες οι χώρες που συνυπογράφουν τη συμφωνία δεσμεύθηκαν, θέτοντας εθνικούς στόχους για το κλίμα, να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Barbara Hendriks, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή της Κλιματικής Συμφωνίας στο Παρίσι, δήλωσε στην DW ότι «μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου με παγκόσμια ισχύ, θα πρέπει τώρα να ορίσουμε τα περιθώρια ερμηνείας του. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ συνυπέγραψαν την συμφωνία, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, η Συρία και το Ιράν που πρέπει ακόμα να το επικυρώσουν. Απομένει το κύριο πρόβλημα, που είναι φυσικά, οι ΗΠΑ.

Θα εμποδίσει η αποχώρηση των ΗΠΑ την Συμφωνία του Παρισιού;
Δεν χωρά αμφιβολία ότι πάνω από την σύνοδο θα πλανάται η κλιματική πολιτική του προέδρου Trump, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο εύκολα. Για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ θα χρειαστούν ακόμα τρεισήμισι χρόνια και έτσι στη Βόννη θα συμμετάσχει και αμερικανική αντιπροσωπία, υπό την ηγεσία υψηλόβαθμου στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η αντιπροσωπία των ΗΠΑ «τουλάχιστον δεν θα θέσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank Walter Steimeier θα καλωσορίσει στη Βόννη την δεύτερη εβδομάδα της διάσκεψης τους αρχηγούς κυβερνήσεων και υπουργών Περιβάλλοντος που θα έρθουν στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα. Εκτός από την καγκελάριο Merkel το παρόν θα δώσει και ο γάλλος πρόεδρος Macron. Από αμερικανικής πλευράς αναμένεται ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Jerry Brown, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρόεδρο Trump τάσσεται υπέρ της προστασίας του κλίματος και της γενικευμένης χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει στο παρελθόν για την προστασία το κλίματος. Όπως δηλώνει ο Jan Kovlacik, ειδικός σε ζητήματα κλίματος στην οργάνωση Oxfam, «η επαπειλούμενη αποτυχία της Γερμανίας οφείλεται κυρίως στο επιτυχημένο σαμποτάζ της βιομηχανίας του άνθρακα. Η Γερμανία θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους, μόνο αν δεσμευθεί ότι θα τερματίσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης