Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Βαλλιστικός πύραυλος εκτέθηκε δημόσια στο Ιράν στην επέτειο της κατάληψης της αμερικάνικης πρεσβείας

Guardian: Βαλλιστικός πύραυλος εκτέθηκε δημόσια στο Ιράν στην επέτειο της κατάληψης της αμερικάνικης πρεσβείας
Διαδηλωτές Ιρανοί κρατούσαν πανό που έγραφαν "θάνατος στην Αμερική" στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του 1979
Το Ιράν εξέθεσε έναν βαλλιστικό πύραυλο σε δημόσια θέα το Σάββατο 4/11, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στην επέτειο της κατάληψης της αμερικάνικης πρεσβείας το 1979, ενώ κορυφαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι "ο Trump είναι ένας τρελός που ωθεί τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο προς την αυτοκτονία" γράφει ο Guardian.
"Όλες οι κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Trump είναι ένας τρελός που οδηγεί τους πάντες προς την αυτοκτονία και οι πολιτικές του ενάντια στο Ιράν έβγαλαν σήμερα τον κόσμο στους δρόμους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας Ali Shamkhani.
Ο Shamkhani δεν διευκρίνισε ποιες κυβερνήσεις εννοούσε, ωστόσο, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Γερμανία που είχαν υπογράψει επίσης τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, θεωρούν ότι η διαφοροποίηση του Trump από αυτή μπορεί να αποσταθεροποιήσει εκ νέου τη Μέση Ανατολή.
Βέβαια, οι Ευρωπαίοι μοιράζονται και τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και για τη συμπεριφορά αποσταθεροποίησης που έχει γενικότερα.
Η συμμετοχή στις ετήσιες συγκεντρώσεις για την επέτειο της κατάληψης της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ιράν ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και σε αυτό έπαιξε ρόλο η άρνηση του Trump να επικυρώσει τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.
Σύμφωνα με αυτή θα γινόταν άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητα.
Το Ιράν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη συμφωνία και επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν με τη σειρά τους ότι η Τεχεράνη σέβεται τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτή, αλλά ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khameini εκτόξευσε απειλές σεε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσυρθούν.
Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα πει ότι το βαλλιστικό πρόγραμμα είναι αμυντικό και αδιαπραγμάτευτο.
Σε μία κίνηση που έδειξε ότι αψηφούν τις ΗΠΑ, ένας βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές 1.240 χιλιομέτρων εκτέθηκε σε δημόσια θέα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης του Σαββάτου 4/11 κοντά στην πρώην αμερικάνικη πρεσβεία στην Τεχεράνη που είναι τώρα ένα πολιτιστικό κέντρο.
"Αυτό που η Αμερική πιστεύει ότι το Ιράν θα βάλει στην άκρη τη στρατιωτική του δύναμη είναι ένα παιδικό όνειρο" ανέφερε ο Brig Gen Hossein Salami, υπαρχηγός της Επαναστατικής Φρουράς που επιβλέπει την κατασκευή των πυραύλων.
Κυκλοφόρησαν επίσης και φωτογραφίες διαδηλωτών που έκαιγαν αφίσα του Trump και κρατούσαν πανό που έγραφαν "θάνατος στην Αμερική".
Το Ιράν και οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψη της αμερικάνικης πρεσβείας το 1979, όταν σκληροπυρηνικοί φοιτητές είχαν πάρει ομήρους 52 Αμερικάνους για 444 μέρες.
Ο Shamkhani που μίλησε λίγες μέρες μετά τον Khameini, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Οι εντάσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ αυξήθηκαν από τη στιγμή που η Τεχεράνη βελτίωσε τις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της με τη Ρωσία.
Ο Vladimir Putin επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Ιράν την Τετάρτη 1/11 και ο Khameini του είπε ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα πρέπει να κάνουν ακόμα πιο στενή τη συνεργασία τους για να απομονώσουν τις ΗΠΑ και να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν και η Ρωσία πολεμούν στο πλευρό του Bashar al - Assad εναντίον των ανταρτών της Συρίας, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης