Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jerome Powell: Ο πρώτος πρόεδρος της Fed, χωρίς πτυχίο στα οικονομικά - Ποιοι ανησυχούν για την επιλογή του

Jerome Powell: Ο πρώτος πρόεδρος της Fed, χωρίς πτυχίο στα οικονομικά - Ποιοι ανησυχούν για την επιλογή του
«Είναι μια τρύπα στο βιογραφικό του», δήλωσε ο Ward McCarthy, επικεφαλής οικονομολόγος στα χρηματοοικονομικά στο Jefferies
Ο νέος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, (Fed) Jerome Powell είναι ο πρώτος πρόεδρός της από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, που δεν έχει πτυχίο στα οικονομικά. 
«Είναι μια τρύπα στο βιογραφικό του», δήλωσε ο Ward McCarthy, επικεφαλής οικονομολόγος στα χρηματοοικονομικά στο Jefferies.
«Είναι ένας δικηγόρος που εκπαιδεύεται στα οικονομικά», γράφει χαρακτηριστικά το Marketwatch. 
Ο τελευταίος επικεφαλής της Fed, που επίσης δεν διέθετε πτυχίο στα οικονομικά  ήταν ο William Miller ο οποίος διεύθυνε  μια τεχνολογική εταιρεία πριν ο  τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter τον επιλέξει για την Fed.
Η μονοετής θητεία του Miller χαρακτηρίστηκε καταστροφική, αφού συνέπεσε με μία αλματώδη αύξηση της ανεργίας και έναν διψήφιο πληθωρισμό.
Σε αντίθεση πάντως με τον Miller, ο Powell δεν ξεκινά από το μηδέν.
Έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο των κεντρικών διοικήσεων της Fed,  που  καθορίζει τα επιτόκια.
Ο Victor Li, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Villanova και πρώην στέλεχος της Fed, δήλωσε ότι ο Powell για να πετύχει, «θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος, να είναι ηγέτης αλλά και φίλος με τα άλλα στελέχη της τράπεζας».
«Ο Powell θα χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο στην εμπειρία των άλλων μελών της Fed και των προέδρων των περιφερειακών τραπεζών εν μέσω κινδύνων πληθωρισμού και ύφεσης για την αμερικανική οικονομία» σημειώνει ο Li.
«Σε μια κρίση, μπορεί να μην υπάρχει πολύς χρόνος για συζήτηση, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αυτό προκαλεί ανησυχίες», προσθέτει.
«Χωρίς οικονομική ακαδημαϊκή κατάρτιση, ο Powell μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων έξω από το στενό πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής», υπογραμμίζει ο Li.
Συνολικά, ο Powell αναμένεται να συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της προκατόχου του, Jannet Yellen με σταδιακή αύξηση των επιτοκίων
Ο κίνδυνος ενός σοβαρού πολιτικού λάθους - προς οποιαδήποτε κατεύθυνση - θα είναι αναμφισβήτητα υψηλότερος υπό την ηγεσία του Πάουελ από ότι κάτω από τη Yellen.
«Το βιογραφικό σημείωμα του Powell δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που θα περιμέναμε για έναν υποψήφιο για τη  Fed»,  προσθέτει ο Ashworth.
Ο Andrew Levin, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Fed και τώρα καθηγητής οικονομικών στο Dartmouth, δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό για τον Powell να γίνει δέκτης μίας ευρείας ποικιλίας οικονομικών απόψεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό της κεντρικής τράπεζας.
«Ο κίνδυνος πάντα για την Fed είναι ότι είναι πολύ απομονωμένη, τα τείχη είναι πολύ ψηλά και πάρα πολύ παχιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Levin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης