Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNmoney: Χωρίς ουσιαστική ατζέντα και εμπορικά... αδιάφορο το ταξίδι του Trump στην Ασία

CNNmoney: Χωρίς ουσιαστική ατζέντα και εμπορικά... αδιάφορο το ταξίδι του Trump στην Ασία
Η κατάργηση συμφωνιών όπως η Trans-Pacific Partnership σαφώς αποδυνάμωση την ισχύ των ΗΠΑ στην Ασία
Το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Ασία ξεκίνησε σήμερα 3/11 ο Donald Trump, το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να προσφέρει και πολλές ευκαιρίες στις ΗΠΑ για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές σε εκτενές δημοσίευμα του CNNmoney, καθώς ο Trump κατευθύνεται προς την Ασία κανείς δεν γνωρίζει τι να περιμένει από αυτό το ταξίδι.
Άλλωστε μία από τις πρώτες κινήσεις που πραγματοποίησε όταν ανέλαβε την εξουσία των ΗΠΑ ήταν να… διαλύσει τις εμπορικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Οι ηγέτες της περιοχής περιμένουν τον Trump όντας ανήσυχοι, αβέβαιοι και μάλλον σε επιφυλακή.
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με αρκετές από τις χώρες της Ασίας», εκτιμά η Deborah Elms, επικεφαλής του Asian Trade Center στη Σιγκαπούρη.
Άλλωστε ο Trump φρόντισε να ακυρώσει την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership (TPP), μία συμφωνία μεταξύ 12 χωρών.
Η κατάργηση της TPP καθιστά σχεδόν ανύπαρκτες τις ΗΠΑ στην Ασία, αφήνοντας μάλιστα την Κίνα να καλύψει τη δική τους απουσία και να καταστεί πολύ πιο ισχυρή, κάτι που μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί την Ουάσιγκτον.
«Η αμερικανική πολιτική για την Ασία υπό την ηγεσία του Trump δεν είναι τελικά τόσο κακή όσο φαίνονταν ότι θα ήταν βάσει των προεκλογικών του δεσμεύσεων.
Κατά την άποψή μου, πάντως, είναι ότι όσο… λιγότερο μείνει στην περιοχή τόσο το καλύτερο για τις ΗΠΑ», προσθέτει ο Aaron Connelly, καθηγητής στο Lowy Institute.
Ο ίδιος ο Trump έχει υποστηρίξει ότι αυτό που επιθυμεί είναι να συζητήσει ξεχωριστά με κάθε χώρα εξ αυτών που θα επισκεφθεί.
Την ίδια ώρα η Κίνα φροντίζει να καλύψει, έστω και με ήσυχο τρόπο, το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ, εξαιτίας της προστατευτικής πολιτικής που ασκεί ο Trump.
Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι ειδικοί που εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία έχει τόσα πλεονεκτήματα και τόσο επιτυχημένες εταιρείες που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντικατασταθεί από κάποια άλλη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης