Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Καταλονία δεν είναι τοπικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά εφιάλτης για την Ευρώπη

Guardian: Η Καταλονία δεν είναι τοπικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά εφιάλτης για την Ευρώπη
Η Καταλονία δεν αποτελεί ένα τοπικό ζήτημα που αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά είναι ένας εφιάλτης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί ο αρθρογράφος της Guardian, Simon Jenkins.
Μπορεί οι χώρες της Ε.Ε. να έχουν δίκιο ως προς το νομικό ζήτημα, το οποίο αφορά την Ισπανία, ωστόσο θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς η Καταλονία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Τις εξελίξεις στην Καταλονία παρακολουθούν οι Βάσκοι, οι Φλαμανδοί, οι Ουκρανοί, η επαρχία του Βένετο, οι Έλληνες και τόσοι άλλοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ευαίσθητα ζητήματα αυτονομίας, σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Οι παλιές διαμάχες αναζωπυρώνονται, όπως και η ζήλεια.
Η υποκριτική Βρετανία δεν δικαιούται να μιλάει, καθώς αρνήθηκε την ανεξαρτησία Σκωτίας και Ουαλίας, ενώ έστειλε στρατιώτες για να βοηθήσει στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί την πεμπτουσία της ευρωπαϊκής σταθερότητας.
Το ζήτημα είναι πως αυτός ο αυτοπροσδιορισμός μπορεί να οριστεί, χωρίς να οδηγεί στην απόσχιση.
Είναι επείγον να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο είναι αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμά ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
Η πολιτική παλίρροια που προκαλείται από τα αυτονομιστικά κινήματα δυναμώνει στην Ευρώπη και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εξέλιξή της, προειδοποιεί ο Jenkins.
«Η Καταλονία δεν είναι ένα μικρό τοπικό πρόβλημα, αλλά μια δραματική προειδοποίηση», καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης