Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Κακή είδηση η ανάληψη ευθύνης από ένα ακροδεξιό κόμμα σε μια δημοκρατία όπως η Αυστρία

Moscovici: Κακή είδηση η ανάληψη ευθύνης από ένα ακροδεξιό κόμμα σε μια δημοκρατία όπως η Αυστρία
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχεται πως είναι αδιαμφισβήτητη η κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη 
Δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στο ενδεχόμενο ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από ένα ακροδεξιό κόμμα σε μια δημοκρατία όπως η Αυστρία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Pierre Moscovici, σε σημερινή (31/10/2017) του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», τονίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί ποτέ καλή είδηση.
O Moscovici δήλωσε πως ο ίδιος υπήρξε έντονος και πολύ οργισμένος επικριτής του συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων του Joerg Haider, το 2000 στην Αυστρία, τονίζοντας πως ήταν μάλιστα εκείνος που, ως ο τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του γάλλου πρωθυπουργού Lionel Jospin, επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων σε εκείνη την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, στη βάση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, και σήμερα, όπως λέει, ο ίδιος εκπροσωπεί τις ίδιες πεποιθήσεις.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σε σύγκριση με το 2000, υπάρχουν, κατά την άποψή του, δύο μεγάλες διαφορές.
Πρώτον το ότι η εμπειρία από την επιβολή των κυρώσεων δεν ήταν ευτυχής, καθώς αυτές ενίσχυσαν τις λαϊκίστικες ιδέες και αποδυνάμωσαν το φιλοευρωπαϊκό φρόνημα στην Αυστρία.
«Κατά δεύτερον, το Κόμμα των Ελευθέρων του σήμερα δεν είναι πλέον το κόμμα του Joerg Haider.
Δεν είναι ένα μετριοπαθές κόμμα, αλλά συνεχίζει να έχει τις ρίζες του στην άκρα δεξιά, της οποίας τις θέσεις εγώ καταπολεμώ», δήλωσε ο Moscovici, προσθέτοντας ότι «όμως το κόμμα του Haider είχε μία νοσταλγία στο Τρίτο Ράιχ που καταδεικνύει μία χαμένη ιστορική ανατροφή και άρα θα πρέπει κανείς τώρα να δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά όχι μέσα από το τότε πρίσμα».
Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν θα πρέπει να υπερβεί αυτός ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστρία, ο Moscovici σημείωσε πως δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες, εκείνο ωστόσο που μετρά για τον ίδιο είναι η φιλοευρωπαϊκή δέσμευση της Αυστρίας και μία εξαιρετικά σαφής τοποθέτησή της εναντίον του ρατσισμού και αντισημιτισμού.
Σύμφωνα με τον Moscovici, και για αυτή την τοποθέτηση πρέπει επίσης να δεσμεύεται ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Sebastian Kurz, ο οποίος πρέπει να είναι ο εγγυητής της προσήλωσης της Αυστρίας στην ευρωπαϊκή ιδέα, στις αξίες στις οποίες θεμελιώθηκε, και ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να μην τον εμπιστεύεται σε αυτό το θέμα.
Στη συνέντευξή του στην «Die Presse», ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχεται πως είναι αδιαμφισβήτητη η κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και πως προς τούτο υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως το ότι, σε αντίδραση στη δημοσιονομική κρίση, οι Σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων έλαβαν μέτρα σταθεροποίησης των προϋπολογισμών και δρομολόγησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν βρίσκονταν στα σχέδια των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι στράφηκαν προς τα άκρα δεξιά και προς τα άκρα αριστερά.
Ο ίδιος τόνισε ότι βλέπει δύο αλληλένδετες απαντήσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης:
Πρώτον, είναι επιτακτικά απαραίτητο οι Σοσιαλδημοκράτες να αρνηθούν μία μείξη των αξιών τους με λαϊκίστικες θέσεις και δεύτερον, η Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να εφεύρει εκ νέου τα κοινωνικά της προγράμματα και να είναι το κόμμα της αριστερής μεταρρύθμισης, όπως επίσης θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευρωπαϊκή από τα λαϊκίστικα κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης