Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Που οφείλονται τα κέρδη ρεκόρ της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας στο 9μηνο του 2017

FT: Που οφείλονται τα κέρδη ρεκόρ της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας στο 9μηνο του 2017
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε κέρδη ύψους 34 δισ. ελβετικών φράγκων στο εννεάμηνο του 2017
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε κέρδη ύψους 34 δισ. ελβετικών φράγκων στο εννεάμηνο του 2017 καθώς το αδύναμο ελβετικό φράγκο και η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών ενίσχυσαν τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας που αποτιμώνται σε ξένα νομίσματα αναφέρουν οι Financial Times.
Από την αρχή του 2017, το ελβετικό φράγκο έχει σημειώσει πτώση κατά 7,7% έναντι του ευρώ.
Μέχρι τον Ιούλιο, Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε εκτενή παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος, πωλώντας ελβετικά φράγκα και αγοράζοντας ξένα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών, για να αποτρέψει τη δημιουργία ενός υπερβολικά ισχυρού φράγκου το οποίο θα αποδυνάμωνε την οικονομία της Ελβετίας.
Αλλά η πρόσφατη πτώση του ελβετικού φράγκου, η οποία επιταχύνθηκε από τα τέλη Ιουλίου του 2017, αύξησε την αξία των επενδύσεων της Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας σε ξένο νόμισμα, η οποία ανήλθαν στα 725 δισ. ελβετικά φράγκα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε κέρδη 33,7 δισ. ελβετικών φράγκων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, με τα 30,3 δισ. ελβετικά φράγκα κερδών να προέρχονται από τις επενδύσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας σε ξένο νόμισμα.
Συνολικά, τα κέρδη που σχετίζονταν με συναλλαγές ανήλθαν σε 10,5 δισ. ελβετικά φράγκα, τα κέρδη από τις μετοχές συνεισέφεραν επιπλέον 14,4 δισ ελβετικά φράγκα.
Το μεγάλο θέμα συζήτησης στην Ελβετία είναι το κατά πόσο τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας πρέπει να μετατραπούν σε ταμείο κρατικών επενδύσεων στα πρότυπα το κρατικού ταμείου πετρελαίου της Νορβηγίας.
Το μεγάλο κέρδος θα μπορούσε να αυξήσει τις πολιτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για το μέγεθος του ισολογισμού της.
Ωστόσο, η Nadia Gharbi, οικονομολόγος της Pictet στη Γενεύη, επεσήμανε ότι τα κέρδη του φετινού έτους (2017) ακολουθούνται από απώλειες όταν το ελβετικό φράγκο ανατιμάται.
"Δεν νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο δημιουργεί πρόβλημα.
Ναι, έχουν σημειώσει μεγάλο κέρδος - αλλά τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα".
Παράλληλα με την παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προσπάθησε να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο δημιουργώντας ορισμένα από τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στον κόσμο, επιβάλλοντας ένα αρνητικό επιτόκιο 0,75% στις καταθέσεις των τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, από τις οποίες αποκόμισε κέρδη 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων τους πρώτους εννέα μήνες του 2017.
Η πρόσφατη αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου ενθάρρυνε τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, όπως και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, κινείται προς την επιστροφή σε πιο κανονικά επιτόκια.
Η ανάσχεση της παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος αποτελούσε ήδη ένα "πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των πολιτικών", δήλωσε ο οικονομολόγος της Credit Suisse Maxime Botteron.
"Ενώ αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι πολύ σταδιακή, η μείωση των αγορών ενεργητικού της ΕΚΤ, η δυναμική της ελβετικής οικονομίας και το ασθενέστερο ελβετικό φράγκο ενδέχεται να επιταχύνουν την πορεία της στο 2018", ανέφερε.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προειδοποίησε ότι τα οικονομικά αποτελέσματά της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και πρέπει να αναμένονται "έντονες διακυμάνσεις".
"Το ελβετικό φράγκο είχε πραγματικά μια ωραία βόλτα τους τελευταίους μήνες", αναφέρει σε report της η ηλεκτρονική τράπεζα Swissquote. "Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια μικρή διόρθωση, καθώς οι επενδυτές σιγά-σιγά κόβουν τις επικίνδυνες θέσεις τους καθώς κινούμαστε στον επόμενο χρόνο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης