Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι τρεις βασικοί λόγοι που οι επενδυτές αδιαφορούν για την κρίση στην Καταλονία

CNBC: Οι τρεις βασικοί λόγοι που οι επενδυτές αδιαφορούν για την κρίση στην Καταλονία
Τι αναφέρουν σε δηλώσεις τους στρατηγικοί αναλυτές
Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση στην Καταλονία με τους αναλυτές να προχωρούν σε εκτενείς αναλύσεις γιατί το επενδυτικό κλίμα δεν έχει πληγεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης IBEX του ισπανικού χρηματιστηρίου έχει καταγράψει απώλειες μόνο κατά 0,7% από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έλαβε χώρα την 1η Οκτωβρίου 2017, ενώ σε ετήσια βάση σημειώνει άνοδο 9%.
Άλλα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν έχουν από την κρίσης της Καταλονίας.
Ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, πιστεύει ότι η αδυναμία της Καταλονίας να προωθήσει την ανεξαρτησία της καθώς δεν έχει καθόλου στηρίγματα από το εξωτερικό αποτελεί βασικό λόγο για την αισιοδοξία των επενδυτών.
"Οι αγορές θεωρούν απίθανο ότι η Καταλονία θα πάει σε πλήρη ρήξη με την Ισπανία και θα προσπαθήσει να σχεδιάσει ένα είδος σκληρού διάλειμμα από την Μαδρίτη, αφού δεν έχει την υποστήριξη από πουθενά για να το πραγματοποιήσει", δήλωσε στο CNBC.
Από την πλευρά του ο  Philippe Gijsels, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas Fortis, εκτιμά ότι η φθηνή ρευστότητα που υπάρχει στην Ευρώπη χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκαλεί επίσης ηρεμία στους επενδυτές.
Επιπλέον, οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία, η οποία ανακάμπτει δυναμικά.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (30/10) δείχνουν ότι η οικονομία της Ισπανίας αυξήθηκε με ρυθμό 0,8% το γ' τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ισπανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2017 περίπου 2,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης