Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της… ΔΝΤ για 2 βασικούς λόγους

tags :
CNBC: Η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της… ΔΝΤ για 2 βασικούς λόγους
H ευρωζώνη μελετάει τόπους για να ενισχύσει τις εξουσίες του ΔΝΤ
Στις διεργασίες που συντελούνται εντός της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται το CNBC, κάνοντας λόγο για δραματική αλλαγή των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.
Όπως επισημαίνεται η ευρωζώνη μελετάει τρόπους για να βελτιώσει τις δυνάμεις του ESM -ένα ταμείο που βοηθά τις χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να δανειστούν χρήματα- ώστε να αντικαταστήσει την παρουσία του ΔΝΤ.
Λεπτομερή σχέδια από την Κομισιόν αναμένονται πριν το τέλος του έτους, αλλά η κεντρική ιδέα είναι ο ESM να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για να παρακολουθεί και να επιβάλλει μέτρα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης, ενώ εξακολουθεί να εκταμιεύει κεφάλαια.
«Η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική τώρα από ό,τι στα προηγούμενα χρόνια...
Πιστεύω ότι ο ESM πρέπει τώρα να μετατραπεί προοδευτικά σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που όμως πρέπει να είναι σταθερά προσηλωμένο στους κανόνες και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο Jean-Claude Juncker.

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της ΔΝΤ;

Σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγο της ING, η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει το δικό της οπλοστάσιο για το ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χρέους.
«Με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο τα προβλήματα της ευρωζώνης θα επιλύονται από την ευρωζώνη και όχι από άλλους εκτός της Ένωσης» δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το CNBC, κατά τη διάρκεια της ελληνική κρίσης υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην πολιτική μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ.
Αυτές οι διαφορές άρχισαν με τις διαφορές στις προβλέψεις, στις τελικές βασικές αποφάσεις, όπως το πώς θα πρέπει να γίνει η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.
Ταυτόχρονα, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο στη Γερμανία.
«Κάτω από την επιφάνεια, νομίζω ότι υπάρχει απογοήτευση σε πολλούς κύκλους που υποστηρίζουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με τον πολιτικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Erik Jones, καθηγητής Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ESM θα μπορούσε, στο πλαίσιο των προσεχών προτάσεων, να συμπεριλάβει εξουσίες για να ενεργεί ως φορολογική αρχή στις χώρες του ευρώ.
Δεδομένου ότι ο ESM είναι διακυβερνητικός και θεωρείται ότι δεν επηρεάζεται από πολιτικές παρεμβάσεις, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο αίτημα της Γερμανίας να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες.
«Ανησυχούν ότι η Επιτροπή είναι πιθανό να μην είναι πρόθυμη να πιέσει τα κράτη μέλη αρκετά σκληρά όταν παραβιάζουν τους κανόνες» δήλωσε ο Jones.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης