Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Δεν προειδοποίησα ποτέ την Τουρκία για κυρώσεις σε βάρος των τραπεζών της

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Δεν προειδοποίησα ποτέ την Τουρκία για κυρώσεις σε βάρος των τραπεζών της
Τρία στελέχη της Halkbank, της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, κατηγορούνται στις ΗΠΑ για παραβίαση κυρώσεων στο Ιράν και τραπεζική απάτη
Απορρίπτει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, τη φημολογία πως είχε προειδοποιήσει Τούρκους αξιωματούχους για πιθανές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.
«Είχα συνομιλίες μαζί τους, δεν είχα συγκεκριμένες συνομιλίες για τις κυρώσεις», δήλωσε ο Mnuchin, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και αναφερόταν στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον νωρίτερα τον Οκτώβριο, όπως γράφει το Bloomberg.
«Δεν υπάρχει αλήθεια στις φήμες αυτές», σημείωσε ο Mnuchin.
Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου υπέστησαν σημαντική πτώση η τουρκική λίρα και τα ομόλογα της γειτονικής χώρας, έπειτα από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο έξι τουρκικές τράπεζες ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω παράνομων συναλλαγών με το Ιράν.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Nihat Zeybekci δήλωσε ότι μέσω της Halkbank, κρατικής τράπεζας  κατεβλήθη το τίμημα για εισαγωγές από το Ιράν, χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης.
Η λίρα υποχώρησε 3,1% σε 3,7883 ανά δολάριο, ενώ πτώση 3% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Τρία στελέχη της Halkbank, της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, κατηγορούνται στις ΗΠΑ για παραβίαση κυρώσεων στο Ιράν και τραπεζική απάτη.
Ένας πρώην υπουργός οικονομίας και ένας  έμπορος χρυσού ιρανο-τουρκικής καταγωγής που συνδέεται με την κυβέρνηση της Τουρκίας έχουν επίσης κατηγορηθεί.
Η ίδια η Halkbank δεν κατηγορείται για κάποια παράβαση και έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιοδήποτε  παράπτωμα, αν και οι εξελίξεις έχουν μειώσει την απόδοση των μετοχών της.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και το Κατάρ, προκειμένου να συζητήσει σε ανώτατο επίπεδο  για το Ιράν και τις προσπάθειες καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Μιλώντας γενικά για τις προσπάθειες της Τουρκίας να περιορίσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, παρατήρησε ότι «όλοι μπορούν να κάνουν περισσότερα, αλλά η Τουρκία δεν είναι το επίκεντρο αυτή τη στιγμή.
Προς το παρόν αυτό που εστιάζουμε είναι η συγκεκριμένη περιοχή .»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης