Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χειρισμός του dieselgate από τη VW, αντικείμενο έρευνας των γερμανικών αρχών

Ο χειρισμός του dieselgate από τη VW, αντικείμενο έρευνας των γερμανικών αρχών
Η VW υποστήριξε ότι η διοίκησή της εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, βάσει των κανόνων περί αποκάλυψης πληροφοριών στη Γερμανία
Οι μηχανικοί της Volkswagen δήλωσαν στους κορυφαίους διευθυντές της εταιρείας ότι οι χειρισμοί των εκπομπών ντίζελ δεν αφορούσαν μόνο τις ΗΠΑ δύο ημέρες πριν η εταιρεία δημοσιεύσει ανακοίνωση για το σκοπό αυτό το 2015, ανέφερε το περιοδικό Spiegel την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017.
Ο γερμανικός νόμος, απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν έγκαιρα τυχόν νέα σχετικά με τις εξελίξεις σε αυτές.
Έρευνα από τους γερμανούς εισαγγελείς, περιλαμβάνει τη διερεύνηση του κατά πόσον η VW αποκάλυψε αμέσως τις πιθανές οικονομικές ζημιές στους επενδυτές της.
Η Volkswagen παραδέχτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, την εγκατάσταση λογισμικού σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα ντίζελ στις ΗΠΑ, με σκοπό να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων, έτσι ώστε να φαίνονται λιγότερο ρυπογόνες από ότι πραγματικά ήταν.
Η είδηση κόστισε δισ. ευρώ στη γερμανική αυττοκινητοβιομηχανία, αλλά η τιμή της μετοχής της δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα, όταν έγινε γνωστό δύο ημέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ότι το θέμα δεν αφορούσε μόνο τα οχήματα στις ΗΠΑ, αλλά περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως.
Η VW υποστήριξε ότι η διοίκησή της εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, βάσει των κανόνων περί αποκάλυψης πληροφοριών στη Γερμανία.
Το Spiegel δήλωσε, χωρίς να αναφέρει πηγές, ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Martin Winterkorn και ο επικεφαλής οικονομικών Hans Dieter Poetsch, είχαν πει σε μηχανικούς σε συνεδρίαση στις 20 Σεπτεμβρίου ότι οι χειραγώγηση των εκπομπών ήταν παγκόσμιο ζήτημα.
Είπε ότι οι συμμετέχοντες στην εν λόγω σύσκεψη, συζήτησαν επίσης κατά πόσον η VW ήταν υποχρεωμένη να ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με τους γερμανικούς κανόνες περί αποκάλυψης πληροφοριών.
Ο Winterkorn, ο οποίος παραιτήθηκε λίγο μετά το σκάνδαλο ντίζελ, είπε σε κυβερνητική επιτροπή ότι ενημέρωσε τον γερμανό υπουργό Μεταφορών Alexander Dobrindt στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, μία ημέρα πριν από τη δημόσια δήλωση, ότι τα προβλήματα της VW αφορούσαν την παγκόσμια αγορά.
Το Spiegel ανέφερε ένα έγγραφο που εκπόνησαν οι δικηγόροι της VW, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν είχε αξιόπιστα στοιχεία για την πιθανή ζημιά, μέχρι το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης