Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΚΤ περιορίζει το QE και βάζει τέλος στο εύκολο χρήμα

Reuters: Η ΕΚΤ περιορίζει το QE και βάζει τέλος στο εύκολο χρήμα
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει στο tapering αλλά δεν θα αποκλείσει νέες αγορές στο μέλλον
Το πρώτο βήμα προς την κατάργηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να κάνει σήμερα (26/10/2017) η ΕΚΤ, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων και επεκτείνοντας το πρόγραμμα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ ανησυχία ακόμα για τον χαμηλό πληθωρισμό γι' αυτό και θα προχωρήσει σε αυτή τη διπλή κίνηση.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το σχέδιο να προχωρήσει με μικρότερες αγορές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ελπίζοντας στην επέκταση των προσδοκιών για τις αυξήσεις των επιτοκίων» είπε ο Kit Juckes της Societe Generale.
Το θέμα που κυριαρχεί εντός της ΕΚΤ είναι εάν η ευρωτράπεζα θα πρέπει να δηλώσει την πρόθεση να εξέλθει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή εάν θα πρέπει να το διατηρήσει ανοιχτό, ώστε να μπορεί να εξετάσει άλλη μια επέκταση τον επόμενο χρόνο.
Τα «γεράκια» όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θέλουν μια δέσμευση για το τερματισμό αυτών των αγορών, υποστηρίζοντας ότι περισσότερες αγορές δεν προσφέρουν κάτι στον πληθωρισμό.
Στον αντίποδα, τα «περιστέρια» προειδοποιούν ότι μια απότομη έξοδος θα συσφίξει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες με αποτέλεσμα να χαθεί η δουλειά ετών.
«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για να αγοράσει περισσότερα ή / και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν χρειαστεί, για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη του outlook του πληθωρισμού - συγκεκριμένα, οποιαδήποτε αδικαιολόγητη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών που πηγάζουν από το ευρώ», δήλωσε ο Luigi Speranza της BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης