Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wilbur Ross (υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ): Στοχεύουμε στην επίτευξη καλών εμπορικών σχέσεων με την Κίνα

Wilbur Ross (υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ): Στοχεύουμε στην επίτευξη καλών εμπορικών σχέσεων με την Κίνα
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που χρειάζονται μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν «απτές» εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Donald Trump στη χώρα τον Νοέμβριο, όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross.
Μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ross παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα-κλειδιά, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στην κινεζική αγορά, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και οι δασμοί, τα οποία, σαφώς, δεν μπορούν να λυθούν απλά με την επίσκεψη του κ. Trump στην Κίνα αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ασία μεταξύ 3 και 14 Νοεμβρίου, επισκεπτόμενος αρκετές χώρες και έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του το θέμα των εμπορικών σχέσεων τους με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Ross δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα αποτελέσματα της Συνεδρίασης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping μετατρέπεται σε έναν «ηγέτη τύπου Mao».
Πάντως ο Trump διατηρεί αρκετά χαμηλούς τόνους έναντι στην Κίνα, παρά την έντονη κριτική που άσκησε στην εμπορική της πολιτική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς έχει ανάγκη τη στήριξη του Πεκίνου έναντι της απειλής της Β. Κορέας.
Αναφορικά με τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) ο κ. Ross υποστήριξε ότι «μόλις τώρα έχουμε ξεκινήσει να εξετάζουμε τα «σκληρά» θέματα», ενώ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και εντός του 2018. Πάντως δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά τα «σκληρά θέματα», πιθανώς γιατί οι νέες επίσημες διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο στην Πόλη του Μεξικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης