Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Σε γενική απεργία κατά της λιτότητας, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα

Liberation: Σε γενική απεργία κατά της λιτότητας, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα
Το 2012, τα αποθέματα του ταμείου τους κατέρρευσαν, το 2015, έπρεπε να αποχαιρετήσουν τα έσοδα από το φόρο επί της διαφήμισης, που θεωρείται έμμεση φορολογία από τους πιστωτές
Στη 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων για τη διάσψση του ασφαλιστικόυ τους ταμείου ΕΔΟΕΑΠ, αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση της Liberation.
Στην Ελλάδα, από την Τρίτη 24 έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, δεν υπάρχει εφημερίδα στα περίπτερα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Και στο ραδιόφωνο και στη μικρή οθόνη, οι πληροφορίες είναι εκτός αέρα.
Μόνο ένα από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά κανάλια, ο ΣΚΑΪ, έχει συνεχίσει τη μετάδοση των προγραμμάτων του, όπως συνήθως.
Το όλο επάγγελμα βρίσκεται πίσω από τη Γεωργία Κονταράρου, τη Μαρίνα Βίχου και την Αφροδίτη Υψηλάντη. Τρεις δημοσιογράφοι, συνταξιούχοι, σε απεργία πείνας από τις 11 Οκτωβρίου 2017.
«Αυτός είναι ο τελευταίος αγώνας μας για την ευαισθητοποίηση!», αναφέρει η Μαρίνα Βίχου, το πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από κόπωση, αλλά θυμωμένη.
Συνεχίζει, "έχουμε σημάνει συναγερμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα κεφάλαια της συνταξιοδότησης και της ασφάλισης υγείας έχουν αδειάσει.
Ορισμένες σοβαρές ασθένειες δεν επιστρέφονται πλέον και τα χρέη σε ορισμένα κέντρα υγείας είναι τέτοια ώστε δεν θέλουν πλέον να συναλλάσσονται με δημοσιογράφους.
Η Γεωργία Κοντράρου πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει ούτε μία δεκάρα στο ταμείο.
Μόνο μέσω των συνεισφορών μας και ενός φόρου στη διαφήμιση το ταμείο λειτουργούσε.
Ωστόσο, άλλαξε το νόμο χωρίς να τον αντικαταστήσει, και τώρα δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο.
«Πράγματι, από την υπογραφή της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν καταστροφική για τα συνταξιοδοτικά ταμεία υπό την πίεση των πιστωτών (η τρόικα που σχηματίζεται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ).
Από την αρχή της κρίσης, οι συνταξιούχοι έχουν ήδη πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα για την επιβαλλόμενη λιτότητα: αφενός, με περικοπές των συντάξεων, κατά μέσο όρο 40%, αφετέρου με την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) τον Ιούλιο του 2012, η οποία ουσιαστικά έπληξε τα συνταξιοδοτικά ταμεία και έπληξε τα συνδυασμένα συσσωρευμένα αποθεματικά τους κατά τη διάρκεια των ετών και των εισφορών.
Οι δημοσιογράφοι δεν είναι σίγουροι: το 2012, τα αποθέματα του ταμείου τους κατέρρευσαν, το 2015, έπρεπε να αποχαιρετήσουν τα έσοδα από το φόρο επί της διαφήμισης, που θεωρείται έμμεση φορολογία από τους πιστωτές.
Και το 2016, όταν οι πιστωτές επιβάλλουν την παγίωση των συνταξιοδοτικών ταμείων, τίποτα δεν σχεδιάστηκε γι 'αυτούς.
Σήμερα, 17.000 εργαζόμενοι του κλάδου έχουν συνταξιοδοτικό ταμείο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Και αυτό, παρόλο που υποφέρουν από τεράστια ανεργία (50%) και συχνά δεν πληρώνονται για μήνες.
«Για ένα χρόνο, οι υπουργοί λένε ότι διαπραγματεύονται με την τρόικα.
Οι τελευταίοι όμως εξακολουθούν να έχουν νέες απαιτήσεις», λέει η Μαρίνα Βίχου, η σύνταξη της οποίας έχει μειωθεί κατά περίπου 40%, για να φτάσει σήμερα στα 780 ευρώ κύριας σύνταξης και 250 ευρώ συμπληρωματική.
Μπαίνοντας στο ενοποιημένο ταμείο, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα περισσότερα ... παρά τα έτη εισφορών.
Έτσι, η ίδια και δύο συνάδελφοί της είχαν στήσει δύο σκηνές έξω από τα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου των δημοσιογράφων, στη λεωφόρο Ακαδημίας, στην καρδιά της Αθήνας και στρατοπεδεύουν εκεί, μέρα και νύχτα, για να πιέσουν την κυβέρνηση.
Οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν μια 48ωρη απεργία, την τέταρτη σε ένα χρόνο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης