Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Απόλυτα κυρίαρχος ο Xi Jinping – Τι μπορεί να σημάνει αυτό για τους επενδυτές

Κίνα: Απόλυτα κυρίαρχος ο Xi Jinping – Τι μπορεί να σημάνει αυτό για τους επενδυτές
Μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαδεχθεί τον νυν πρόεδρο της Κίνας
Η προσοχή του συνόλου των διεθνών ΜΜΕ έχει στραφεί στους ανθρώπους που συμμετέχουν στην νέα Κεντρική Επιτροπή (Politburo) του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καθώς αυτοί είναι που αποφασίζουν για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου.
Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι οι επιλογές του Κινέζου προέδρου – και προέδρου της εν λόγω Επιτροπής – Xi Jinping αποδεικνύουν ότι είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της Κίνας και το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρήσει αυτήν τη δύναμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα το γεγονός ότι η ηλικία των μελών του Politburo είναι μάλλον… υψηλή, καθώς ο νεότερος όλων είναι ο Zhao Leji ο οποίος είναι 60 ετών, υποδεικνύει ότι ο Xi δεν είναι ακόμη έτοιμος να αποκαλύψει ποιος θα είναι ο διάδοχός του.



Πάντως από την Επιτροπή αποχώρησε ο 69χρονος Wang Oishan, υπεύθυνος για το φιλόδοξο πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς, ο οποίος ουσιαστικά με αυτόν την κίνηση δηλώνει και την παραίτησή του από την ενεργό πολιτική ζωή.
Επιπρόσθετα ο Chen Miner, 57 ετών και θεωρούμενος ως προστατευόμενος του Xi δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στην Επιτροπή.
Όπως τονίζει εκτενές άρθρο του CNBC, αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι ο Xi, με δεδομένο ότι είναι πλέον πολύ πιο ισχυρός, θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την κινεζική οικονομία.
«Εάν ήμουν ξένος επενδυτής στην Κίνα δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα εάν ο Xi Jinping παρέμενε στην εξουσία για μία τρίτη θητεία. Δεν ανησυχώ και τόσο πολύ που δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος διάδοχός του μεταξύ των μελών της Επιτροπής.
Άλλωστε η απουσία ενός ξεκάθαρου διαδόχου δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής ή ότι οι μεταρρυθμίσεις θα καταργηθούν ή θα καθυστερήσουν», τονίζει ο Clive McDonnell, επικεφαλής επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές για τη Standard Chartered.

Το Who’s Who της Επιτροπής

Xi Jinping: 64 ετών. Πρόεδρος της Κίνας από το 2013, είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Li Keqiang: 62 ετών. Πρωθυπουργός της Κίνας από το 2013 και είναι αυτός που ενημερώνει τους πάντες για την πορεία της οικονομίας.

Li Zhanshu: 67 ετών. Είναι επικεφαλής του Γενικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Wan Yang: 62 ετών. Ένας εκ των τεσσάρων αντιπροέδρων της Κίνας, πολύπειρος πολιτικός με ισχυρούς δεσμούς στο κόμμα. Είναι επίσης ο άνθρωπος που ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη στρατηγική σχέση ΗΠΑ και Κίνας.

Wang Huning: 62 ετών. Είναι επικεφαλής του γραφείου χάραξης πολιτικής και ήταν γραμματέας στην CPC Central Committee από το 2007 έως και το 2012.

Zhao Leji: 60 ετών. Επικεφαλής προσωπικού, θα αντικαταστήσει τον Wan Qishan, μακροχρόνιο σύμμαχο του Xi και υπεύθυνο του προγράμματος πάταξης της διαφθοράς.

Han Zheng: 63 ετών. Είναι ο επικεφαλής του κόμματος στη Σαγκάη, μία θέση που θεωρείται πολύ ισχυρή.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης