Διεθνή

Handelsblatt: Υπέρ της παράτασης του QE ο Weidmann εάν μειωθεί το όριο των μηνιαίων αγορών

Handelsblatt: Υπέρ της παράτασης του QE ο Weidmann εάν μειωθεί το όριο των μηνιαίων αγορών
Τη θέση του προέδρου της Bundesbank στηρίζουν και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες, όπως σημειώνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Θα χαρακτηριστεί από μία πρωτιά και αυτή δεν θα είναι άλλη από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann εμφανίζεται πρόθυμος να ψηφίσει υπέρ της παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Όμως ο Γερμανός τραπεζίτης δεν θα προτίθεται να προσφέρει την ψήφο του ως δώρο στον Mario Draghi αλλά θα ζητήσει ένα βασικό αντάλλαγμα, να υπάρξει μείωση του ορίου των μηνιαίων αγορών της ΕΚΤ, οι οποίες αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 60 δισ. ευρώ.
Τυπικά το QE ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά όπως όλα δείχνουν –και έχει τονίσει και αρκετές φορές ο κ. Draghi – τα περισσότερα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασής του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανώς έως και τον Σεπτέμβριο του 2018.
Όμως, εκτός από τον κ. Weidmann και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θέτουν ως όρο για την παράταση του QE να υπάρξει μείωση των μηνιαίων αγορών της ΕΚΤ, αλλά αυτή να πραγματοποιηθεί σταδιακά προκειμένου να μην προκληθεί αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης.
Πάντως μέχρι σήμερα ο Weidmann υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του QE, μη διστάζοντας να εκφράσει και δημοσίως – ενίοτε αρκετά επιθετικά – την αντίθεσή του με την πολιτική της ΕΚΤ και του προέδρου της Mario Draghi.



www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης