Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: «Δέσμια» του οικονομικού και νομικού status quo της ΕΕ η Μ.Βρετανία

tags :
Barnier: «Δέσμια» του οικονομικού και νομικού status quo της ΕΕ η Μ.Βρετανία
Η Μ. Βρετανία να μην περιμένει ειδικά μέτρα για τις μελλοντικές εμπορικές μας σχέσεις υποστηρίζει ο Barnier
Την θέση ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί το πλήρες οικονομικό και νομικό status quo της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την έξοδο της από την ΕΕ διατύπωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit, M. Barnier, τονίζοντας ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να περιμένει ειδικά μέτρα για τις μελλοντικές εμπορικές μας σχέσεις.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Barnier υποστηρίζει ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει υποκείμενη στους Ευρωπαϊκούς νόμους και δικαστήρια κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης από τον Μάρτιο του 2019 έως τα τέλη του 2020.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στη Μ.Βρετανία.
Δεν έχουμε χρόνο να εφεύρουμε ένα νέο μοντέλο.
Έτσι για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα μετά την έξοδο από την ΕΕ, το οικονομικό status quo θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, το οποίο εκτός από την εσωτερική αγορά θα περιλαμβάνει επίσης την τελωνειακή ένωση και τις συλλογικές πολιτικές αποφάσεις» υποστήριξε ο Barnier, ο οποίος τόνισε ότι δεδομένου ότι η Μ. Βρετανία έχει απορρίψει το μοντέλο ΕΕ – Νορβηγίας για τις εμπορικές σχέσεις, οι δύο πλευρές θα πρέπει να δουλέψουν πάνω σε άλλες υποθέσεις εργασίας.
«Μια άλλη λύση θα ήταν μια συμφωνία εμπορίου αντίστοιχη με αυτή της CETA με τον Καναδά» είπε ο Barnier, υπογραμμίζοντας πάντως πως σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτούνταν αρκετά χρόνια για διαπραγματεύσεις.
Ερωτηθείς αν όλα αυτά σημαίνουν πως θα δρομολογηθεί μια εξειδικευμένη λύση για τη Μ. Βρετανία, ο Barnier απάντησε αρνητικά.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit υποστήριξε πως παραμένει αβέβαιο πως αυτή η μεταβατική περίοδος θα επηρεάσει τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες και εξέφρασε την ελπίδα η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την τήρηση των οικονομικών της δεσμεύσεων έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον προσεχή Δεκέμβριο να αποφασίσουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων που έχει να κάνει με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης